Genial opfindelse: Slut med ømme fødder i stiletter

En københavnsk designer har opfundet verdens første højhælede sko med indbygget ortopædisk sål.

Højhælede sko er populære hos kvinderne, men også en stor udfordring for foden. Det kender designer Frederikke Schmidt fra København alt til. 

- Stiletter er jo fantastisk smukke, men de er ikke lavet med tanke på kvindefødder. De er lavet til at stå og se godt ud på en hylde, siger Frederikke Schmidt til Politiken. 

quote De kan mindske trykket på forfoden temmelig meget.

Jeanette Østergaard Penny, fodkirurg på Hvidovre Hospitals ortopædkirurgiske afdeling

Derfor begyndte hun at undersøge, hvordan hun kunne skabe en sko med høj hæl, der også var en god støtte for foden.

Her to år senere er de første eksemplarer klar, og hun har fået videnskabens ord for, at hendes opfindelse gør stiletten bedre. skriver Politiken.  

Mindre tryk på forfoden, mere tryk på svangen

Et forskningsprojekt fra Hvidovre Hospital har undersøgt Frederikke Schmidts ortopædiske stilet, som hun kalder Roccamore.

Her er konklusionen positiv. Stiletten og sålen, der er udviklet i samarbejde med en ortopædisk håndskomager, formår at fordele belastningen på foden bedre.

Samtidig er skoene mere komfortable at have på, hvis man sammenligner med andre stiletter, der er ligeså høje, men ikke har den særlige sål. 

- Det bliver aldrig sundt for fødderne, at gå i stiletter, og som læge anbefaler jeg det ikke. Men Roccamore-skoene er mindre ubehagelige at gå i end en standardstilet. De kan mindske trykket på forfoden temmelig meget og flytte noget af trykket til svangen. Alt tyder på, at det her er sundere for foden, siger Jeanette Østergaard Penny, fodkirurg på Hvidovre Hospitals ortopædkirurgiske afdeling og lægen bag forskningsprojektet. 

Tre arbejdsdage - små 5.000 skridt om dagen   

Helt konkret er det en lille pude, en såkaldt pilotte, der ligger under den forreste del af foden i skoen, der gør forskellen.

Den løfter forfoden og letter trykket på den mellem 19 og 26 procent.

Det kunne forskningsprojektet på Hvidovre Hospital konkludere efter, at 22 kvinder havde testet skoen i løbet af tre arbejdsdage.

Her gik de 4.500 til 5.000 skridt om dagen i både almindelige stiletter, de særlige stiletter med den lille pude under forfoden og deres egne flade kondisko.

Derudover blev skoene testet på et løbebånd på Hvidovre Hospital.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik