Genbrugt beton hitter: Her er de nomineret til bæredygtighedspris

Sydhavn Genbrugscenter opføres med genanvendt beton fra tårnhøj skorsten. Nu er byggeriet nomineret til Bæredygtig Beton Prisen.

Det er andet end en klods, og det er mere end bare beton.

- Det er faktisk rigtig lækkert, siger Thomas Nielsen, mens han på nærmest kærlig vis aer den grå betonmur, der bølger sig gennem Sydhavn Genbrugscenter under opbygning.

Han er afdelingsleder for entreprenørfirmaet ZÜBLIN. Og så er han stolt. Det beton, han ømt kærtegner, er nemlig nomineret til en af branchens fornemmeste priser - Bæredygtig Beton Prisen.

Det er branchefællesskabet Dansk Beton under Dansk Byggeri, der uddeler prisen.

Betonmuren rummer nemlig en gammel skorsten, der før stod 150 meter høj og pruttede sagte røgskyer op fra Amageværket. Sidste år blev skorstenen pillet fra hinanden.

Nu genopstår den som hovedingrediensen i Københavns Kommunes nye genbrugsstation i Sydhavnen tegnet af stjernearkitekten Bjarke Ingels Group med dertilhørende multihus.

Genbrugsbeton fra en gammel skorsten udgør 100 procent af stenmaterialerne i de nye vægge.
Genbrugsbeton fra en gammel skorsten udgør 100 procent af stenmaterialerne i de nye vægge.
Foto: TV 2 Kosmopol

- Normale betonmure består af 40 procent stenmateriale. Ved projektet i Sydhavnen er de 40 procent erstattet med knust materiale fra skorstenen på Amager. Alle de store sten i betonet er genanvendt, forklarer Thomas Nielsen.

Største urban mining-projekt hidtil

Projektet er et af de første af sin slags her til lands, og det klart største.

3.800 ton beton fra skorstenen skal indgå som supplement i den nye beton i genbrugscenteret. Den resterende del af skorstenen med betonstykker på 0-4 mm vil blive brugt som belægningsopbygning af stier og veje ved centeret.

Tidligere har det kun været muligt at erstatte 20 procent af stenmaterialerne i nybyggeri med genbrugsbeton. I det nye genbrugscenter vil genbrugsbetonen udgøre 100 procent af stenmaterialerne.

- Vi gør det, fordi vi går efter at genbruge så meget af byen, som vi kan.  Ved at holde på byens egne allerede eksisterende ressourcer, kan vi lave urban mining – en slags minedrift på byen, har enhedschef Merete Kristoffersen fra Teknik- og Miljøforvaltningen i København tidligere udtalt om baggrunden for byggeriet.

Thomas Nielsen, afdelingsleder i ZÜBLIN, fremviser betonmuren.
Thomas Nielsen, afdelingsleder i ZÜBLIN, fremviser betonmuren.
Foto: TV 2 Kosmopol

Entreprenøren ser nomineringen som et udtryk for, at byggebranchen bevæger sig i en mere bæredygtig retning.

- Det er jo altid rart at få en medalje for veludført arbejde. Det her med bæredygtighed kan nogle gange være svært at få sat ord på. Det er svært at formulere, hvordan man laver bæredygtigt byggeri. For en anlægsmand som mig, så er det fuldstændig fantastisk at kunne genanvende knust beton, for når vi snakker bæredygtighed, så tror jeg, at vi får meget mere af den slags af se de næste 10-15 år, siger Thomas Nielsen og rørerbetonmuren, der i et ottetal omkranser genbrugsstationen.

Genbrugsstationen i Sydhavnen ventes at åbne sidst i april i år. Halvdelen af den nye genbrugsstation finansieres af Amager Ressourcecenter og den anden halvdel af Københavns Kommune.

Sådan kommer indgangen til den nye genbrugsstation i Sydhavnen til at se ud.
Sådan kommer indgangen til den nye genbrugsstation i Sydhavnen til at se ud.
Foto: HOFOR/Danton

Genbrugscentret er en del af Københavns Kommunes klimaplan for 2025 om at nedbringe udledningen af CO2.

Om det er nok til at vinde Bæredygtig Beton Prisen, ved de først 28. marts, når vinderen af afstemningen afsløres.

Sydhavn Genbrugscenter er oppe imod et erhvervshus i Aarhus og et demonstrationsprojekt i Lyngby lavet i grøn beton. Du kan stemme her indtil den 5. marts.

I videoen herunder kan du se, hvordan det så ud, da Hofor rev den store skorsten ned på Amagerværket.

 

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik