Gav mad til fattige: Nu risikerer Rema 1000 "urimelig" regning

Butikker donerede tonsvis af overskudsmad væk i julen. Nu venter en momsregning, som de ikke ville have fået, hvis blot de havde smidt varerne ud.

Mange supermarkeder gik i julen for alvor ind i kampen mod madspild. Blandt andre Rema 1000, der donerede op mod 30 tons overskudsmad til trængte familier. 

Varerne blev doneret af et hav af Rema 1000 butikker i hele landet – herunder også mange butikker i hovedstadsområdet.

Men nu risikerer butikkerne at skulle betale moms af de mange overskudsvarer, der tilsammen havde en estimeret værdi på omkring tre millioner kroner.

quote Lige nu lader vi andre professionelle kigge på, hvordan det løses både nu og i fremtiden. 

Anders Jensen, indkøbsdirektør i Rema 1000

Årsagen er, at butikker ikke har ret til momsfradrag for varer, der gives væk. Havde Rema 1000-butikkerne til gengæld smidt varerne i affaldscontaineren, ville de kunne undgå at betale moms af deres indkøb.

Det oplyser revisionsfirmaet BDO i et nyhedsbrev.

Rema 1000 kender endnu ikke til det beløb, der nu skal betales i moms. I en mail sendt til TV 2 Lorry, oplyser indkøbsdirektør, Anders Jensen, at der ”lige nu er folk, der kigger på hele området for moms og gode gerninger".

- Lige nu lader vi andre professionelle kigge på, hvordan det løses både nu og i fremtiden. Det er vi ikke en del af, så vi afventer blot og holder fokus på købmandskabet, siger indkøbsdirektøren i mailen.

quote Forhåbentlig kan Folketinget finde en anledning til at ændre reglerne.

 Pernille Rise, senior-manager hos BDO

Derudover har butikskæden ingen kommentarer til, om de finder momsregningen uretfærdig eller ej.

Men det mener Pernille Rise, der er senior-manager hos BDO’s momsafdeling. Hun kalder det en "helt urimelig konsekvens i forhold til et initiativ, som alle kun kan synes godt om." 

- Forhåbentlig kan Folketinget finde en anledning til at ændre reglerne, udtaler Pernille Rise i BDO's nyhedsbrev.

Symbolsk beløb 

Butikkerne skal dog ikke frygte, at de får en stor momsregning, når de giver overskudvarer væk. De blot skal betale et symbolsk beløb i moms til Skat, fastslår vicedirektør i De Samvirkende Købmænd, Claus Bøgelund Nielsen, ifølge Dansk Handelsblad.

Ifølge senior-manager hos BDO’s momsafdeling, Pernille Rise, ligger nøglen til at undgå udtagningsmoms i, at butikkerne undgår at forære varerne væk.

- I stedet skal forretningen alliere sig med en hjælpeorganisation og overdrage varerne til denne mod et symbolsk beløb per kilo eller ton, således at det formelt set bliver hjælpeorganisationen, som uddeler disse, siger hun.

Det var Rema 1000, Stop Spild af Mad og Dansk Folkehjælp, der stod bag initiativet Juleoverskud. Modtagerne var cirka 3.000 familier, og 302 butikker sagde ja til at donere overskudsmad væk.

Her kan du se et tidligere interview fra december med stifteren af forbrugerorganisationen Stop Spild af Mad, Selina Juul. Her kalder hun den store mængde donerede mad fra Rema 1000 for en "en sejr for madbevægelsen".

Supermarkedsmad bliver ikke smidt ud.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik