Garantibrev skal redde nationalpark

Et garantibrev og jævnlige »køkkenbordsmøder« med lodsejere hele vejen gennem processen skal bane vej for, at der i løbet af de næste to år kan skabes enighed hele bordet rundt om indhold og udstrækning af nationalpark »Kongernes Nordsjælland«, skriver Frederiksborg Amts Avis.

De fem borgmestre i nationalparkområdet har netop i et brev til miljøminister Ida Auken (SF) skitseret en tidsplan og en række styre- og arbejdsgrupper, som om to år skal munde ud i et nyt forslag til den længe ventede og frygtede nationalpark.

- Garantibrevet er brugt med godt resultat i Nationalpark Thy, og den vil præcisere det, vi hele tiden har sagt: At love og regler er ens uden for og inden for en nationalpark, siger Helsingørs borgmester Johannes Hecht-

Nielsen (V).

Hidtil har lodsejere protesteret mod at inddrage privat jord i en park medmindre der sker frivilligt.

Den ny proces går efter at få et endeligt forslag sendt til ministeren i fuld enighed i sommeren 2014. Forslaget skal indeholde statsligt ejede områder og »strategiske landskabsstrøg, som er aftalt mellem lodsejere, staten og kommunerne. Der skal holdes jævnlige dialogmøder med lodsejerne og målsætningerne er, at den kommende park vil omfatte både naturarealer og åbne kulturlandskaber - altså dyrkede områder.

- På den udflugt alle parter havde til Thy for nylig, gav vi håndslag på at nå frem til et forslag i enighed, og det tror jeg kan lykkes, siger borgmesteren.

Også Poul Erik Petersen, formand for Friluftsrådet i Nordsjælland, glæder sig over udspillet.

- Vi vil ydmygt gå ind i samarbejdet - også med lodsejergruppen. Nu skal vi begynde med at snakke indhold og ikke afgrænsning, så vi visker tavlen ren og begynder forfra. Det bliver en lang proces, og vi håber at forligskredsen på Christiansborg, der mødes den 26. november, vil vende tommelfingeren opad og give Nordsjælland de to tre år mere til processen omkring en nordsjællandsk nationalpark, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik