Gammel mad hitter: Madspildsbutikker laver rekordomsætning

Danskerne er for alvor gået ind i kampen mod madspild. I 2018 blev 173,3 ton mad reddet fra skraldespanden i Wefoods madspildsbutikker.

Foto: Søren Bidstrup - Ritzau Scanpix

Det seneste tre år har Københavnerne lært, at bananen stadig smager godt, selvom den har fået brune pletter.

 

At havregryn stadig kan spises, selvom pakken har fået runde hjørner og at flået tomater stadig er flået tomater på trods af at etiketten vender på hovedet. 

Alt dette har man lært i landets første sociale supermarked, der åbnede februar 2016 på Amager. Bare et halv år senere åbnede man en ny butik på Nørrebro i København. 

Wefood-konceptet er både simpelt og sympatisk: Her sælges varer, der ikke kan sælges til fuld pris i andre forretninger - fx fordi varerne er tæt på udløbsdato eller emballagen er i stykker. Til gengæld kan kunderne købe madvarer til halv pris, og overskuddet går til verdens fattigste. 

Det er et koncept, der har vist sig at holde. Og ikke kun holde, faktisk har Wefood fordoblet sin omsætning siden sidste år. Fra 2.074.105,01 kr til 4.286.115,53 kr. 

  Foto: TV 2 Lorry

- Jeg er utroligt stolt af resultaterne, siger Jan-Martin Mikkelsen, som er Wefood-ansvarlig i Folkekirkens Nødhjælp.

Han forventer, at succesen vil fortsætte i det nye år.

- Jeg synes, vi er kommet godt i mål i 2018, og jeg forventer, at vi bliver endnu bedre i 2019, hvor vi desuden forventer at åbne to butikker mere.

En af forklaringerne bag den eksplosive vækst er, at Wefood den 29. maj åbnede sin tredje butik, denne gang i Aarhus.

Aarhusianerne har taget rigtig godt imod madspildskonceptet og reddet over 45 ton mad fra skraldespanden. Det er næsten lige så meget som i den oprindelige Wefood-butik på Amager – på næsten den halve tid.

Københavnerne har dog også optrappet kampen mod madspild. Wefood Amager øgede omsætningen med 71,4 procent, mens butikken på Nørrebro topper med en omsætning på over 1,9 millioner kroner.

- De flotte resultater viser, at danskerne virkelig har taget sagen til sig og fået øjnene op for, hvordan madspild belaster vores miljø og klima, siger Jan-Martin Mikkelsen og sender en særlig tak til de frivillige i Wefoods butikker.

- Jeg vil gå så langt som til at kalde dem Danmarksmestre i frivilligt arbejde, lyder det.

I alt blev der i Wefoods tre butikker solgt 173,3 ton mad i 2018. Mad som ellers var endt i de danske skraldespande.

Fakta om Wefood:

  • I Danmark smider vi hvert år 700.000 tons spiselig mad ud. Samtidig sulter næsten 800 millioner mennesker verden over. Den fordeling ønsker Folkekirkens Nødhjælp at gøre noget ved. Derfor har vi åbnet Wefood – verdens første supermarked med overskudsvarer.
     
  • ”Bedst før” og ”Mindst holdbar til” betyder det samme. Begge udtryk henviser til den dato, producenten har fastsat som den dag, hvortil varen helt sikkert kvalitetsmæssigt vil være i orden. Ofte kan varen sagtens spises efter ”Mindst holdbar til”-datoen. Det er lovligt at sælge varer, der har passeret datoen, men supermarkederne gør det ikke - det gør Wefood.
     
  • ”Sidste salgsdato” anvendes på fødevarer med en forholdsvis kort holdbarhed. Datoen er et udtryk for, at varen kan udgøre en sundhedsmæssig risiko, hvis den spises derefter. Disse varer sælger Wefood ikke.
02:45

WeFood sælger overskuds-mad til fordel for verdens fattigste. Og nu vil butikken også gøre gavn herhjemme. Folkekirkens Nødhjælp, manglede frivillige til at holde butikken åben.  I et nyt forsøg bliver opgaven løst af en håndfuld unge mennesker med indlæringsvanskeligheder. Godt for butikken og bygger bro til et rigtig arbejde.

Luk video

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik