FV15: Katastrofevalg koster mandat i Nordsjælland

Vælgernes lussing til Venstre koster partiet et mandat på hjemmebanen i Nordsjælland. Forhenværende finansminister Claus Hjort Frederiksen og Sophie Løhde ligner genvalg trods katastrofevalg.

Vælgernes lussing til Venstre koster partiet et mandat på hjemmebanen i Nordsjælland.

Men det ser alligevel ud til, at den formodet kommende statsminister Lars Løkke Rasmussens afløser, Hans Andersen, opnår valg.

Partiets tre mandater går formentlig til forhenværende finansminister Claus Hjort Frederiksen, sundhedsordfører Sophie Løhde og Hans Andersen.

Beskæftigelsesordfører Hans Andersen har overtaget pladsen i storkredsen fra Lars Løkke Rasmussen, som valgte at flytte til Sjællands Storkreds, der har omkring dobbelt så mange vælgere.

Ved valget i 2011 fik Claus Hjort Frederiksen og Sophie Løhde henholdsvis 3865 og 7416 personlige stemmer, mens Hans Andersen fik 1333. Største outsider regnes Klaus Markussen fra Helsingør for at være.

Med en pæn fremgang får Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, en partikollega - efter alt at dømme Niels Westy - med sig i Folketinget.

Valgkredsens to øvrige vindere er Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, som går henholdsvis et og to mandater frem. Alternativet kommer ind med et mandat.

For Socialdemokraterne betyder det, at sundhedsminister Nick Hækkerup og Christine Antorini synes sikre på genvalg, mens de får en tredje - og noget mindre profileret - kandidat med sig.

Hos Dansk Folkeparti synes partiets nuværende folketingsmedlem Pia Adelsteen at opnå genvalg - med stor sandsynlighed sammen med blandt andre det tidligere folketingsmedlem Marlene Harpsøe.

Blot 500 stemmer skilte Harpsøe og Adelsteen ved valget i 2011, da kontorassistenten fra Humlebæk røg ud.

De Radikale mister et af partiets to mandater, efter at stemmeslugeren, tidligere økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager har forladt dansk politik til fordel for et job som EU's konkurrencekommissær.

Blandt kandidaterne til det enlige mandat er udenrigsminister Martin Lidegaard, som ikke sidder i Folketinget - det har han dog tidligere gjort.

Lidegaard blev valgt efter et drama i 2001, da han trods halvt så mange stemmer som partifællen Charlotte Fischer kom ind, da han stod øverst på listen, og partiet havde valgt kredsvis opstilling i stedet for sideordnet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik