Furesø forbyder nytårsraketter i bestemte områder

Furesø Kommune opfordrer til, at beboerne tjekker, hvor affyringsrampen må stå, inden nytårsfesten går i gang.

For nogen er det årets festligste aften - for andre lidt af en prøvelse. 

Sådan lyder starten på et skriv, som Furesø Kommune har sendt ud til deres borgere et par uger inden nytårsaften. Kommunen frygter nemlig for, at stråtækte huse og andre boliger sættes i brand.

- I Furesø fejrer vi nytåret med fest og fyrværkeri. Men vi skal gøre det med omtanke. Når festen er startet, glemmer vi ofte fornuften i garderoben. Og det kan have store konsekvenser for vores fælles kulturarv. De historiske bygninger er vigtige at bevare for eftertiden, da de fortæller en historie om blandt andet land- og skovbrugets store betydning i Danmark, siger borgmester Ole Bondo Christensen fra Socialdemokratiet. 

Afgrænsede affyringszoner

Derfor har kommunen i år iværksat et forbud mod raketter og fyrværkeribatterier i bestemte områder af kommunen.

Målet er at klæde borgerne bedre på, så fyrværkeriet kun bliver affyret de steder, hvor det blandt andet ikke går ud over de over 300 bevaringsværdige områder i Furesø Kommune.

Furesø Kommune har flere erfaringer med ejere af bygninger med stråtag, der nytårsaften bekymret går brandvagt om egne bygninger.

Det vil kommunen nu stoppe med en områdebegrænsning.

På Furesø Kommunes hjemmeside kan du se et interaktivt kort over, hvor der er forbud mod at affyre fyrværkeri. Klik her for at komme til siden.

Her kan du se i hvilke områder, der er forbud mod at affyre fyrværkeri i Furesø Kommune.
Her kan du se i hvilke områder, der er forbud mod at affyre fyrværkeri i Furesø Kommune.
Foto: Furesø Kommune

- Det er også ejere af bygninger med dyr, som oplever den ellers festlige aften særligt problematisk, fordi borgere tit søger ud mod markerne for affyring, og det skræmmer dyrene. I lidt mindre skala vil familier med katte og hunde nok nikke genkendende til problematikken, fortæller formand for Furesø By og Land Poul Lüneborg. 

Han glæder sig over dialogen med kommunen om de problemer, som foreningen i stigende grad oplever i forbindelse med nytårsfyrværkeri. 

Gode råd inden nytårsnatten

En af de borgere, som er særligt optaget af Furesøs fyværkeri-regler, er Lars Stoltze. Han ejer Gedevasegård i Farum, og har i de seneste år brugt mange ressourcer på at istandsætte gården, hvor der blandt andet er lagt et helt nyt stråtag på. 

Han er derfor selv meget bekymret for det kommende nytår, men har generelt to gode råd til ejerere som ham selv.

Det første råd er, at man skal præsentere sig selv og sin ejendom for sine naboer. På den måde kan man opnå en ekstra hensynstagen nytårsaften.

Det andet råd er at benytte foreningen Stråtags oplæg til nabo-orientering. 

Ifølge risikoordinatoren i Furesø skal der ikke så meget til, før man opfylder de nye krav til fulde. 

- Ofte handler det blot om at trække ned for enden af vejen, men det tænker man ikke over, når man først står med lighteren i hånden. Mangler man en aktivitet, der kan holde børnene beskæftiget mellem jul og nytår, kan man jo oplagt inddrage dem i planlægningen af, hvor nytårskrudtet må fyres af, siger Christian Holst. 

Fakta om fyrværkeri-regler​

  • Du kan købe fyrværkeri fra 15. december til og med 31. december.
     
  • Du må anvende fyrværkeriet fra 27. december til og med 1. januar.
     
  • ​​​Fyrværkeri må ikke anvendes nærmere end 100 meter fra en bygning med let antændeligt tag, for eksempel stråtag, samt halmstakke, brændebunker mv. 100 meter-grænsen gælder også ved nåletræsbevoksninger, lyngheder og andre typer af brændbar bevoksning.
     
  • Ved affyring af raketter er afstandskravet 200 meter til bygninger med let antændeligt tag, brændbare oplag og brændbar vegetation. Desuden må raketter ikke anvendes nærmere end 10 meter fra en bygningsåbning, for eksempel vinduer eller døre.
     
  • I blæsevejr fordobles afstandene i vindretningen, både for fyrværkeri generelt og for raketter.
     
  • Fyrværkeri må ikke bruges nærmere end 100 meter fra en landbrugsejendom med dyrehold, en hundekennel eller et område med udegående dyr.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik