Fund af okseknogler i udtørret sø: Uanset alder er det et super spændende fund

Fundet af okseknogler og kranier i den udtørrede Søborg Sø ved Gilleleje rummer så mange interessante spørgsmål, at det under alle omstændigheder er et dybt interessant fund.

Indtil det modsatte er bevist er arkæologerne fortsat overbevist om, at det er resterne af to unge urokser, som er mellem 10.000 og 11.000 år gamle, der er fundet i den tørlagte Søborg Sø ved Gilleleje. 

quote - Det er et super spændende fund og der er masser af mystik om det lige nu, så der er masser af spørgsmål, der skal besvares.

Kristian Murphy Gregersen, Konservator og kurateringsassistent på Statens Naturhistoriske Museum

I første omgang må de væbne sig med tålmodighed, da resultatet af en kulstof 14-prøve fra Statens Naturhistoriske Museum først foreligger om et halvt års tid.

- Lige meget hvad det er, så er vi glade. Det er et super spændende fund og der er masser af mystik om det lige nu, så der er masser af spørgsmål, der skal besvares, fastslår konservator og kurateringsassistent på Statens Naturhistoriske Museum, Kristian Murphy Gregersen:

- Hvis det nu viser sig, at de ikke er så gamle, så kan det også være super spændende, fordi vi regner jo med at uroksen forsvandt fra Sjælland for 7-8000 år siden. Kunne det være, at der var urokser der var overlevet på Sjælland i længere tid? Det kunne være spændende at se, siger Kristian Murphy Gregersen og fortsætter:

- Det kan også være, at det viser sig at være tamokser, men af en særlig race, vi ikke vidste, var kommet til Danmark på det her tidspunkt. Altså en stor tamokse. Det kan også være det viser sig at være en krydsning mellem en tamokse og en urokse, det kunne også være interessant.  

Og skulle det vise sig, at alderen på kranierne og knoglerne - meget mod forventning - ikke er mange tusind år gamle, kan de alligevel bidrage til interessant viden, siger Kristian Murphy Gregersen:

- Hvad nu, hvis de så viser sig bare at være 100 år gamle? Vi ved jo at vi har masser af moderne racer, som bliver så store. Men det ville heller ikke være uinteressant. For hvis de er 100 år gamle, så indeholder de stadigvæk DNA. Og det her DNA kan stadigvæk være med til at fortælle en historie om dansk kvægdrift og kvægavl i Danmark, siger Kristian Murphy Gregersen, inden han fastslår, at der er al mulig grund til at juble over det spektakulære fund i Gilleleje.

 

 

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik