Fuglenes paradis? Ænder svømmer rundt i klam affalds-suppe

Fuglene i de københavnske søer må døje med store mængder affald

 - Det er ikke så godt, at det ser sådan ud. Man bliver lidt ked af det.

På sin vej gennem byen snuppede fotografen Martin Højer Kofod billedet af de to ænder, der svømmer rundt i Østerbrodelen af Sortedams Sø - i en tyk suppe af affald og skidt.

Platikposer. Dåser. Flasker. Sko. Man kan finde alle mulige former for affald i Københavns søer. Og ude i siderne hober det sig op.

- Det har jo blæst, og så samler affaldet sig i den ene side. Jeg gætter på, at fuglene tror, de kan finde mad der, men det kan de jo ikke. Det er tit det samme ved Dronning Louises Bro, og jeg tror, at der er mange, der ikke tænker over det - så jeg lagde billedet på Twitter, fortæller Martin Højer Kofod.

Men trods de absurde mængder affald, så er andefuglene ikke i fare.

Noget værre svineri

- Vi har ikke oplevet, at ænder og svaner får problemer på samme måde som visse havfugle gør, når der er plastik i vandet. Men det er da noget værre svineri, så selv om fuglene ikke dør, så skal det ikke være en undskyldning for ikke at rydde op, siger Knud Flensted, der er biolog i Danmarks Ornitologiske Forening, DOF.

Han mener, at meget af affaldet er skrald, der fra gaderne og åbne skraldespande blæser ud i søerne, hvorfra det ikke kommer videre.

-Mange menesker er ikke glade for skraldespande med låg, fordi de ikke kan lide at røre ved låget. Men de åbne skraldespande giver det problem, at dyr og fugle hiver skrald op, når de leder efter mad, siger Knud Flensted.

100 ton affald om ået

Københavns Kommunes teknik- og miljøforvaltning oplyser til TV 2 Lorry, at der er opstillet affaldscontainere rundt om søerne, men at det desværre ikke forhindrer affald i at ende i søerne, fordi det enten blæser ud i søerne - eller fordi folk kaster det fra sig. Derfor er forvaltningen afhængig af, at folk bruger skraldespandene.

I vinterperioden har kommunen en mand og i sommerperioden to mand til at samle affald ved søerne. Syv dage om ugen går de og samler affald ved bredderne af de københavnske søer.

Forvaltningen oplyser samtidig, at der hvert år samles cirka 100 ton affald i og ved søerne.

Et svanepar blev ganske berømte, da det blev opdaget, at de havde bygget en rede af affald. Se indslaget nedenfor.

Kort nyt

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik