Fugledrama: Aggressiv duehøg angriber sjælden fiskeørneunge

Der var drama i fiskeørnereden mandag aften. Se, hvordan ungen kæmpede sig tilbage i reden i videoen øverst.

Et meget sjældent fuglepar fik tidligere i år unger i reden i Gribskov. Derfor vakte det en del panik blandt fugleentusiaster mandag aften, da en aggressiv duehøg angreb den ene fiskeørneunge i reden.

- Som et ly fra en klar himmel kommer en duehøg og slår ned på en af ungerne. Den sidder kort med den, og får den revet ud af reden, fortæller Jens Ole Andersen, der er skovfoged i Nordsjælland.

Fiskeørneungens forældre kommer i fuld fart for at forsvare ungen. Forældrene holder nemlig godt øje med deres unger, forklarer skovfogeden. 

Duehøgen vil fange fiskeørneungen for at slå den ihjel og spise den. Men angrebet kommer meget bag på skovfoged Jens Ole Andersen. Ungerne er nemlig cirka 50 dage gamle og er dermed blevet ret store. 

- Ungen er nærmest større end duehøgen. Men det er set før, at hvis de kan slå ungen ud af reden, så kan de slå den ihjel på jorden og spise den der. 

Kunne ikke finde den

Angrebet sker mandag aften ved 20 tiden. Man kan herefter se på overvågningsbilleder fra stedet, at halen stikker op ved kanten af reden. Men som tiden går, kan man se mindre og mindre, og pludselig er alle spor af fugleungen væk. 

Det bekymrede skovfogeden, og derfor tog han ud og kiggede til reden.

- Vi var ude og lede efter den, men kunne ikke finde den. Vi ville gerne vide, hvad der var sket og se, om vi kunne hjælpe den, siger Jens Ole Andersen.

Skovfogeden måtte dog forlade området omkring reden uden spor af fiskeørneungen.

Kæmpede og overlever

Men firskeørneungen kæmpede fra en gren under reden. Tirsdag formiddag dukkede fiskeørneungen nemlig igen op på det kamera, der holder øje med reden. 

- Vi kunne se, at der i løbet af nattetimerne kom en vinge frem på overvågningsbilleder. Ungen sad på en gren under reden - og har kæmpet hele natten - og helt frem til næste formiddag. 

Fiskeørneungen er nu tilbage i reden og ifølge skovfogeden overlever den. 

- Den ser ud til at overleve. 

Og det er vigtigt. Fiskeørnen er nemlig en meget sjælden fugl i Danmark. Ifølge Jens Ole Andersen kender man kun til fire par i Danmark. Tre par i Jylland - og kun dette ene par på Sjælland, som tidligere på året fik to unger. 

Du kan følge livet i fiskeørnereden live døgnet rundt her

Redens historik

I sommeren 2011 byggede et fiskeørnepar en rede i et højt grantræ i Vandmosen Gribskov. Men redebygningen kom for sent i gang til, at der blev gjort forsøg på at yngle.
I 2012 og 2013 vendte fiskeørnene tilbage og fik to unger på vingerne hvert år. I efteråret 2013 knækkede redetræet i en storm. Naturstyrelsen skar derefter toppen af en anden gran tæt på det gamle redetræ. Her byggede fiskeørnene en ny rede, som de benyttede i 2014 og 2015, dog uden der kom unger på vingerne. I 2016 vendte de igen tilbage og fik 2 unger på vingerne.
Fiskeørne overvintrer i Afrika og ved Middelhavet og vender normalt tilbage til deres rede i april. I mange år har der kun været et enkelt fiskeørnepar, der ynglede i Danmark. Nu er der under 10 ynglepar, hvoraf kun et på Sjælland.
Kilde: Naturstyrelsen

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik