Frygter nye udbrud af mæslinger efter vinterferie

To danskere blev smittet med mæslinger efter ophold i skiområde. Nu forventer styrelse, at der kan komme flere smittede i den kommende tid.

(Arkivfoto) En kvinde i københavnsområdet er smittet med mæslinger. Mæslinger kan vise sig som udslæt på kroppen. Foto: Shutterstock

Frygten for nye udbrud af mæslinger har mandag fået Styrelsen for patientsikkerhed til at udsende et brev til landets praktiserende læger og vagtlæger. Heri blev de bedt om at være ekstra opmærksomme på mæslingesmitte i den kommende tid.

Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse mandag.

Flere danskere kan nemlig vende hjem fra vinterferie i det franske skiområde Val Thorens med mæslinger i bagagen.

I sidste kom det frem, at to danskere var blevet smittet efter ophold i det populære skiområde, som i øjeblikket er ramt af mæslingeudbrud. Den ene af de smittede er en 50-årig kvinde fra Rudersdal, og den anden er en mand fra Fyn.

Forventer flere smittede

Styrelsen for Patientsikkerhed og Statens Seruminstitut forventer, at der i den kommende periode kan blive påvist flere tilfælde af mæslinger, når danskerne vender hjem fra ferien.

- Er man blevet syg med mæslinger, minder de første symptomer som regel om en forkølelse eller influenza. 

- Fordi de fleste danskere enten har haft mæslinger eller er vaccinerede, er det ikke så tit, man ser mæslinger herhjemme, og som læge vil man derfor som regel ikke mistænke mæslinger som det første, siger Bente Møller, overlæge og sektionsleder i Styrelsen for Patientsikkerhed, i pressemeddelelsen. 

Yderst smitsomt

Bente Møller understreger, at man ikke bør møde op hos sin læge uden aftale.

- Mæslinger er en af de mest smitsomme sygdomme, der findes, så hvis man har mistanke om, at man kan være smittet, skal man skal ikke møde op uden aftale, da man kan risikere at smitte andre i venteværelset, siger Bente Møller.

De fleste danskere har haft mæslinger eller er vaccineret mod sygdommen og er derfor immune.

Små børn, der endnu ikke har fået vaccinen, er i særlig risiko for mæslingesmitte.

Blandt danskere født mellem 1975 og 1986 er der en højere andel, der ikke vaccineret mod mæslinger og heller ikke har haft sygdommen.

Mæslingevaccine er gratis for alle og kan fås hos egen læge.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik