Frygt for skimmelsvamp flyttede 226 elever: "Vi slap billigt"

Der er mistanke om svamp på en skole i Hørsholm. Det har nu fået skolen til at flytte 226 elever. Nu viser det sig, at det ikke er så alvorligt, som man først troede.

I 90'erne var man tvunget til at rive en tredjedel af Usserød Skole ned, fordi skolen blev ramt af skimmelsvamp.

Sådan kan skimmelsvamp se ud.
Sådan kan skimmelsvamp se ud.
Foto: Morten Thun - Ritzau Scanpix

Så da man under et årligt tjek omkring vinterferien fandt, hvad der lignede, svampevækst i SFO'en på skolen, blev hjulene hurtigt sat i gang. 

Svampevæksten var opstået i to sydvendte gavle i SFO'en. Efter at have undersøgt sagen kan John Larsen, centerchef i Center for Ejendomme i Hørsholm Kommune, nu konkludere, at gavlene må have været fejlkonstruede - og derfor har der dannet sig svampevækst.

- Noget tydede på, at det var meget, meget alvorligt, men det tyder nu på, at vi slap billigt, siger han til TV 2 Lorry. 

Han resonerer sig frem til, at den eventuelle svampevækst må være opstået, da man isolerede gavlen og satte en forsatsvæg op. Det har skabt det hulrum, hvor der muligvis er opstået svamp. 

Sporingshund på job

De 226 børn, der normalt holder til i SFO'en blev rykket ud fa bygningerne, man fik taget en prøve på svampevæksten, og så har man hyret en sporingshund, der kan snuse sig frem til eventuel svampevækst.

DISSE HELBREDSPROBLEMER GIVER SKIMMELSVAMP:

Skimmelsvamp kan give følgende symptomer: 
  • Hovedpine
  • Træthed
  • Koncentrationsbesvær
  • Hukommelsessvigt
  • Svimmelhed
  • Kløende øjne
  • Tilstoppet næse
  • Hæshed
  • Rødme og brændende hud
  • Det er forskelligt, hvor følsomme folk er overfor de stoffer skimmelsvamp udløser.
Kilde: Bolius

Sporingshunden fandt skimmelsvamp i SFO'en, men også i et specialpædagogisk afsnit, der hedder Slusen. Den bygning er lukket, og eleverne er flyttet.

Derudover har hunden vist interesse i to rengøringsrum - og i fire lokaler, hvor radiatorrør bryder linoleumsgulvet, samt et enkelt sted hvor en let væg rammer en ydervæg.

Kommunen har valgt at være på den sikre side.

- En sporhund kan reagere på to forskellige måder: Den kan markere ved at sætte sig ned og skrabe, og så er der skimmelsvamp, og så kan den vise interesse uden at markere. Hver gang den bare viste interesse, valgte vi at miljøsanere området, siger John Larsen, centerchef i Center for Ejendomme i Hørsholm Kommune. 

Nu fjerner man gavlene, hvor der er mistanke om svamp. Og selv hvis man får svar på, at der er tale om skimmelsvamp, så gør det ikke nogen forskel for, hvornår eleverne kan rykke ind i lokalerne igen.

- Vi har behandlet det som om, det var skimmelsvamp, siger John Larsen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik