Frygt for kaos på Rigets fødegang

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) møder nu hård kritik fra landets hospitaler, der frygter for de kommende års finansiering af fødeafdelingerne.

På et samråd i Folketingets Sundhedsudvalg annoncerede ministeren ellers i tirsdags, at hun vil tildele fødeafdelingerne 34,5 millioner, som oprindeligt var øremærket afdelingerne i år, men som der for to uger siden blev skabt tvivl om i medierne, skriver Dagbladet Information.

På samrådet afviste ministeren imidlertid samtidig at svare på, hvad der skal ske med de i alt 225 millioner, som den tidligere regering under sidste års finanslovsaftale satte af til fødeafdelingerne over de kommende tre år.

- Selv om det er glædeligt, at hospitalerne nu alligevel får de øremærkede penge, som de oprindeligt var tiltænkt for 2015, skaber det stor bekymring og usikkerhed, at den økonomiske ramme for 2016 altså langtfra er på plads. Sådan lyder det fra både Rigshospitalet, Aarhus Universitetshospital, Aalborg Universitetshospital og Odense Universitetshospital.

De vurderer, at det kan blive svært at leve op til Sundhedsstyrelsens vejledning, hvis ikke fødeafdelingerne får tilført de øremærkede midler, som de indtil for kort tid siden havde budgetteret efter. Det vil blandt andet betyde en større risiko for fejl i forbindelse med fødsler.

- Det er selvfølgelig godt, at vi nu får de penge, som vi var blevet stillet i udsigt for 2015. Men samtidig skaber det stor usikkerhed om, hvad der nu skal ske. Og det er rent ud sagt temmelig stressende. Vi hyrer jo ikke personale på dagsbasis. Derfor skaber det kaos, at vi ud fra de nuværende svar fra regeringen ikke har mulighed for at langtidsplanlægge,« siger Morten Hedegaard, der er klinikchef på Rigshospitalet.

Det har ikke været muligt at interviewe sundhedsministeren, men i et skriftlig svar til Information skriver hun: "Regionerne har nu fået tilsagn om de 35 mio. kr., der var afsat for 2015, og det er så op til de enkelte regioner at vurdere, hvordan pengene bruges bedst muligt på fødeafdelingerne. I den sammenhæng vil jeg gerne minde om, at regeringen lige har indgået en økonomiaftale med regionerne, som giver dem 1,5 mia. kr. ekstra i 2016. Og inden længe vil vi fremlægge vores finanslovsforslag, som jeg godt kan afsløre, vil indeholde et yderligere løft til sundhedsområdet. Der kommer altså flere, ikke færre, penge til sundhed i 2016."


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik