Beboere i Sydhavnen frustrerede over udsatte: "Så gør dog noget!"

Beboere i Købehavns sydhavn føler sig svigtede af myndigheder, fordi de efter knap et år stadig har problemer med socialt udsatte i Sydhavnen. Københavns Kommune og Københavns Politi gør, hvad de kan, lyder det.

Sommerens komme er for de fleste forbundet med fest og glade dage. Men for beboere i Sydhavnen, nærmere bestemt Anker Jørgensen Plads, er sommerens indtræden en dårlig nyhed.

De oplever nemlig, at endnu flere udsatte og skæve eksistenser stimler sammen på pladsen i solens stråler. Og det er til gene for dem, der bor i området, lyder det.

quote Vi føler ikke, der bliver gjort noget fra kommunens side. Kommunen lukker alle alternative muligheder ned.

Julia Petersen, beboer.

TV 2 Lorry kunne allerede sidste år fortælle samme historie. Men intet er sket siden, faktisk er problemet blevet værre, siger beboer Julia Petersen.

- Folk er bange. De udsatte spiller høj musik, slås og sælger stoffer. Problemet har stået på længe, og det er langt fra blevet bedre. Faktisk er der en stor tilstrømning af grønlændere, så nu er de endnu flere fra forskellige grupperinger, siger Julia Petersen, der også er bestyrelsesformand i en nyligt opstartet forening, som har til formål at samle beboernes stemmer.

Det er beboernes håb, at de ved have ét samlet talerør, kan blive taget mere alvorligt af myndighederne, og dermed få gjort noget ved problemet.  

(Artiklen fortsætter under billedet)

Hvis du ikke helt kan placere Anker Jørgensens Plads, kan kortet her hjælpe dig på vej.
Hvis du ikke helt kan placere Anker Jørgensens Plads, kan kortet her hjælpe dig på vej.

Mængden er problemet

Sydhavnen er normalt kendt for at være et tolerant sted, og det mener Julia Pedersen fortsat, at det er.

quote Spørg dem, hvad de vil, og hvad de har brug for, gå i dialog med dem. Det hjælper ikke, at man stresser dem rundt. Det er ikke godt for dem.

Kim Allan Jensen, formand for SAND Hovedstaden.

- Selvfølgelig skal der være plads til folk, men det er mængden, der er problemet. Der er jo ikke nogen, der vil have dem. Vi ønsker bare at grupperne hjælpes til at splittes op.  Brugerne siger selv, at de er utrygge, og at de er udsatte over for hinanden. Vi føler ikke, der bliver gjort noget fra kommunens side. Kommunen lukker alle alternative muligheder ned, forklarer Julia Petersen.

Ifølge Københavns Kommune har de haft fokus på at finde et midlertidigt, alternativt sted til grupperingerne for netop at aflaste Anker Jørgensens Plads. Men deres valg mødte modstand. 

- Valget faldt efter nøje overvejelser på den grønne kile ved Enghavevej/Hørdumsgade. Det udløste dog protester fra beboerne ved Hørdumsgade og den lokale café, og planerne blev droppet. Nu arbejdes der i stedet på at finde løsninger på selve Anker Jørgensens Plads, siger afdelingsleder i Borgercenter Voksen, Inger Riis Donnelly.

Københavns Kommune oplyser desuden til TV 2 Lorry, at medarbejdere fra deres hjemløseenhed kommer fast to gange om ugen, og Gadekontakten kommer efter behov for at tjekke op på situationen.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Mozarts Plads er blevet lukket af på grund af metrobyggeriet. Det har tvunget de socialt udsatte til at finde andre steder at være.
Mozarts Plads er blevet lukket af på grund af metrobyggeriet. Det har tvunget de socialt udsatte til at finde andre steder at være.
Foto: TV 2 Kosmopol

Tal med de udsatte

Formanden for SAND - De Hjemløses Landsorganisation Hovedstaden - slår et slag for, at man begynder med at tale med de skæve eksistenser.

- Spørg dem, hvad de vil, og hvad de har brug for, gå i dialog med dem. Det hjælper ikke, at man stresser dem rundt. Det er ikke godt for dem, siger Kim Allan Jensen.

quote Vi kan faktisk ikke gøre mere på det her område. Vi ved, socialt udsatte er generende, og derfor kører vi en målrettet tilstedeværelse dagligt både uniformeret og civilt.

Rasmus Agerskov Schultz, vicepolitiinspektør og afdelingsleder for nærpolitiet, Københavns Politi.

Han forstår samtidig ikke, at der ikke kan findes et alternativt sted til de udsatte.

- Jeg ved, at man har haft stort held med rykke på udsatte grupper på Islands Brygge. Her er de blevet rykket ud til udkanten, nærmest med et hegn rundt om dem, og det har fungeret super godt. Så man kan altså godt lave tiltag, men jeg synes ikke, det virker til, at kommunen har god nok viden om tingene, siger Kim Allan Jensen, der selv er hjemløs.

Formanden understreger også, at København generelt ikke levner meget plads til udsatte borgere.

Beboere ønsker mere politi

Det er dog ikke kun Københavns Kommune, som beboerne føler sig svigtede af. 

- Vi føler ikke, at politiet er her nok. Vi ser dem patruljere, men de står ikke ud af bilerne, de kører ind på pladsen og kører igen. Når der er slåskampe, skiller politiet parterne ad, men en halv time efter mødes de igen og slås, så patruljeringen løser ikke meget. Derfor ønsker vi mere politi på pladsen, for det kan skabe ro og tryghed, siger Julia Petersen.

Københavns Politi forstår godt, at beboerne er frustrerede, men de har allerede mere fokus på netop Anker Jørgensens Plads, frem for andre steder med samme udfordringer. 

- Vi kan faktisk ikke gøre mere på det her område. Vi ved, socialt udsatte er generende, og derfor kører vi en målrettet tilstedeværelse dagligt både uniformeret og civilt. Samtidig forsøger vi også at gå i dialog med de udsatte og beder dem om at dæmpe sig, siger Rasmus Agerskov Schultz, der er vicepolitiinspektør, og afdelingsleder for nærpolitiet afdelingen Københavns Politi.

Han påpeger også, at de politiet ikke kan flytte på de udsatte, fordi de ikke opholder sig ulovligt på pladsen.  

I indslaget nedenfor kan du se, hvordan det stod til på Anker Jørgensens Plads tilbage i august 2018:

 

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik