Frustration i Hillerød: Vil lukke rockerborg, men ingen klager

Justitsministerens bandepakke er ikke restriktiv nok, hvis man gerne vil lukke en rockerborg. Det mener Hillerød Kommune, der nu har kontaktet Søren Pape Poulsen om sagen.

Hillerød Kommune vil hellere end gerne lukke den Bandidos rockerborg, der ligger i byens industrikvarter.

quote Selvom en rockerborg ikke behøver at være til direkte fare for de få borgere, der bor i området, synes vi ikke den skal være der.

Jamil Cheheibar, Soc.Dem., formand særligt udvalg, der er nedsat for at bekæmpe rocker og bandekriminalitet

Men selvom der i 2017 blev lanceret en ny bandepakke, der netop skulle gøre det nemmere at forbyde rockerborge, så er Hillerød låst på hænder og fødder.

Derfor har kommunen valgt at skrive et åbent brev til justistminister, Søren Pape Poulsen, Kons., med beskeden om, at bandepakken ikke virker optimalt. 

- Problemet er, at for at kommunen kan lukke et samlingssted, skal der være ”væsentlig ulempe og utryghed” i området. Men hvad betyder det? Hvor mange skal være utrygge og hvor utrygge skal de være?, skriver Jamil Cheheibar, der er formanden for det særlige udvalg, der er nedsat for at bekæmpe rocker og bandekriminalitet.

Her ses rockerborgen, der ligger i et industrikvarter i Hillerød.
Her ses rockerborgen, der ligger i et industrikvarter i Hillerød.
Foto: TV 2 Lory

Ingen klager

Hillerød Kommune kan ikke dokumentere, at rockerborgen skaber utryghed, for ingen af naboerne har klaget til hverken kommunen eller Nordsjællands Politi. Men kommunen vil have den lukket alligevel.

- Selvom en rockerborg ikke behøver at være til direkte fare for de få borgere, der bor i området, synes vi ikke den skal være der, og vi vil gerne have den lukket. Det er også meningen med bandepakken, at vi kan lukke samlingssteder, hvor der kan foregå ting, vi ikke ønsker, siger Jamil Cheheibar. 

Han fremhæver også, at kommunen heller ikke kan bruge Planloven til at fjerne rockerborgen, fordi den ikke åbner mulighed for direkte forbud mod etablering, men alene kan bestemme udseende, hegn, skilte og så videre.

Udvalg startet efter fund af nedgravede pistoler

Det særlige udvalg, der er nedsat for at bekæmpe rocker og bandekriminalitet, blev oprettet i april sidste år.

Jamil Cheheibar, Soc.Dem., er formand for det særlige udvalg, der er nedsat for at bekæmpe rocker og bandekriminalitet i Hillerød.
Jamil Cheheibar, Soc.Dem., er formand for det særlige udvalg, der er nedsat for at bekæmpe rocker og bandekriminalitet i Hillerød.
Foto: Hillerød Kommune

Det skete efter der blev fundet fire nedgravede pistoler i en skov tæt på rockerborgen. Derudover var der sidste år skyderier centralt i Hillerød, og fire beværtninger i bymidten blevet udsat for omfattende hærværk. 

Bandidos rockerborgen i Hillerød blev lukket i november sidste år, efter en større konflikt mellem rockergrupperingerne Bandidos og Satuhdarah ved et boksestævne i Herlev i oktober. Det udviklede sig til skudepisoder og hærværk over hele Sjælland.

Politiet vurderede, at rockergrupperingernes klubhuse ville kunne udgøre et mål for yderligere angreb i konflikten, og derfor var den og 11 andre rockerborge på Sjælland lukket i halvanden måned, men blev åbnet igen i midt december.

Det siger bandepakken om rockerborge

  • En kommune kan nedlægge forbud mod at en ejendom anvendes som samlingssted for rockere eller bander, hvis det medfører "væsentlig ulempe og utryghed for de omkringboende".
  • Domstolene kan idømme en person, der er dømt efter bandebestemmelsen, opholdsforbud i den eller de kommuner, hvor forbrydelsen har fundet sted.
Kilde: Justistsministeriet

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik