Arkivfoto Foto: TV2/Lorry

Frost koster sommerhusejere dyrt

Sprængte vandrør i sommerhuse giver ejerne gigantiske ekstraregninger. Til gengæld forventer vandværkerne ikke mange flere skader efter den nuværende frost-bølge ifølge Frederiksborg Amts Avis.

Et ødelagt gulv og en kæmpe ekstraregning fra vandværket. Det er et af scenarierne, der har udspillet sig hos sommerejere i Halsnæs og Gribskov.

I alt har Asserbo Vandværk denne vinter haft 12 sommerhuse, hvor vandet fossede ud af sprængte vandrør. Og selv om det ikke synes af mange blandt vandværkets cirka 2100 forbrugere - som fortrinsvis er sommerhusejere i Halsnæs og Gribskov - så kan det mærkes på vandværkets samlede vandforbrug.

- I alt blev der brugt 20.000 kubikmeter ekstra, hvilket er cirka 50 procent mere end normalt i forhold til perioden fra nytår og en måned frem, siger Carsten Olsen, der er vandværksbestyrer på Asserbo Vandværk.

Og det kan hurtigt blive dyrt for den uheldige sommerhusejer. Regningen bliver nemlig sendt videre, og alene vandforbruget giver sommerhusejerne ekstraregninger på mellem 20.000 og 40.000 kroner, oplyser vandværksbestyreren.

- Spildevandsregningen kommer så bagefter, men vandet er jo næsten småpenge i forhold til skaderne, hvis der for eksempel skal skiftes gulv, siger Carsten Olsen. 

Hos Gilleleje Vandværk har bestyrer Finn Drewsen ikke oplevet samme dramatiske tal til trods for 10-11 frostsprængte vandrør i området. Faktisk har de kun givet et merforbrug på 50 kubikmeter, hvilket han forklarer med, at frostsprængningerne først giver et stort vandforbrug, når temperaturen stiger, og tøvejret sætter ind. Til gengæld har Tinkerup Vandværk, som Gilleleje Vandværk også forsyner, haft et overforbrug på 6000 til 8000 kubikmeter, men bestyreren kender ikke antallet af frostsprængninger.

Ingen af de to vandværksbestyrere forventer dog, at det samme billede gentager sig, når tøvejret i løbet af de kommende dage igen skulle sætte ind efter den seneste kuldebølge. Langt de fleste sommerhusejere har nemlig efterhånden fået god erfaring med vinter og vandrør.