Frivillige gør forårsrent hos svanemor: "Vi skal alle svine mindre"

Svanemor ved Søerne skal ikke længere bygge rede af plastik, mener københavner-NGO, der har inviteret til forårsrengøring.

Papkrus. Cigaretskod. En pose med bleer. En madras. En boltsaks og et åbent pengeskab.

Det er blot nogle af de ting og sager, som et frivilligt korps på cirka 100 mennesker hev op af Christianshavn Vold lørdag.

Der er rigeligt med affald i byen, og mandag udvider man derfor indsatsen til Søerne, der adskiller Indre By og Nørrebro. 

Det oplyser fonden 'Miljøpunkt Indre By & Christianshavn', der på Facebook kalder arrangementet for 'Rene Søer Event'. 

Formålet er at gøre opmærksom på de massive mængder af skrald, der ligger i Københavns gader - men også at undgå, at dyrelivet lider overlast:

- Det er nu at fuglene begynder at bygge rede, og de bruger ting uden skelen til, at det er plastik. Så vi gør det her for dyrenes skyld, og så fordi vi vil sætte fokus på problemet med skrald, siger centerleder Marianne Spang Bech til TV 2 Lorry.

 

 

Svanemor bygger rede af plastik

Både i 2017 og 2018 kunne TV 2 Lorry berette, at en svanemor havde bygget rede af affald ved Dronning Louises Bro. 

Også Berlingske, Ekstra Bladet, DR.dk, Minby.dk og TV 2 delte sidste år billeder af svanemor i sin skraldeseng.

Marianne Spang Bech håber, at indsatsen vil sikre, det ikke sker igen i år.

- Vi så gerne, at vi alle svinede mindre. Og vi skal have en mere cirkulær tilgang til vores forbrug. Hvis du køber æbler i stofpose, som du bruger igen og igen, og i det hele taget undgår ekstra emballage, så er vi et skridt nærmere at løse det her problem, siger hun til TV 2 Lorry.

- Vi synes, at især unge mennesker har et godt miljøfokus og vil rykke noget, men vi har brug for hjælp fra alle generationer. Vi kan godt rende og rydde op efter andre, men det forebygger ikke nødvendigvis noget, så vi tror, at vi skal tale sammen på kryds og tværs for at få nogle idéer til, hvordan vi kommer problemet til livs, siger hun. 

Sådan så det ud i april 2018, hvor svanemor igen lavede sin rede af byens skrald.

Vil starte en tradition

'Miljøpunkt Indre By & Christianshavn' arbejder både for mindre støj, renere luft og en mere grøn hovedstad, forklarer Marianne Spang Bech.

Og håbet er, at forårsrengøringen ved Søerne bliver en tilbagevendende begivenhed:

- Vi kan se, at det bliver et socialt arrangement, når det er et tilbagevendende event. Folk synes faktisk, det er hyggeligt at mødes om den her dagsorden, siger hun.

Hvis skyld er det, at der flyder så meget affald i gaderne?

- Jeg tror ikke, at der er nogle, som smider det med vilje. Og kommunen gør også et godt stykke arbejde, når man samler mange tons affald op fra gaden. Men vi har eksempelvis skraldespande, som fuglene har adgang til. Der er fester og natteliv og måske nogle folk, som ikke tænker over, at de sviner. Skraldet flyver desuden rundt i gaden, når det blæser, siger hun.

- Vi forsøger med det her event at være synlige og vise, hvem det går ud over. Jo mere folk bliver bevidste over det her, des bedre bliver det. 

Er du et skovsvin?

I 2016 tømte Københavns Kommune byens skraldespande for 2.705 ton affald, men samtidig blev der samlet eller fejet næsten den samme mængde op fra gaden. Nemlig 2.601 ton. 

- Problemet er eksempelvis plastik, som ikke bliver nedbrudt. Hvis dyrene spiser det, så kan de risikere at dø af det. De kan risikere at blive viklet ind i det, og det er jo et rigtig stærkt materiale, så det kan de også dø af, sagde Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening, i 2018 til TV 2 Lorry.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik