Frivillige fodboldtrænere får trusler: ”Han ville tæske mig”

Frivillig fodboldtræner blev truet med tæsk af en forælder. DBU vil standse fodboldfædres dårlige opførsel med relancering af en respektkampagne.

Bølgerne går højt, når der er søndagsfodbold i den lokale klub. En ny rundspørge foretaget af DBU i det danske fodboldmiljø viser, at forældre overfuser både trænere, børn og dommere, når børnene spiller fodboldkamp.

Michael Kjær, der er frivillig træner i fodboldklubben B93, er en af dem, der har været udsat for trusler og overfusninger fra forældre.

– I ungdomsfodbold på eliteniveauet har jeg oplevet, at forældrene er ekstremt engagerede, hvilket har medført nogle voldsomme episoder. I de værste tilfælde har det udviklet sig til decideret voldstrusler fra en forælder, lyder det fra Michael Kjær.

Voldsomt skænderi

Især én oplevelse har forskrækket fodboldtræneren, der oplevede et voldsomt skænderi med en forælder til en dreng fra hans eget hold.

– Jeg har oplevet, at en af mine spilleres far truede med at tæske mig, fordi hans søn var sat af holdet grundet uacceptabel opførsel. Efter sådan nogle episoder spørger man selvfølgelig sig selv, om det så overhovedet er det værd at arbejde frivilligt, hvis det er prisen, som man skal betale.

Han mener, at forældrene skal have klar besked på, hvad deres opgave som forældre er, når børnene skal spille kamp.

Herunder kan du se et tidligere indslag om fodboldvold

 

– Jeg er meget opmærksom på forældrenes rolle, og jeg holder mig ikke tilbage fra at fortælle dem, hvad deres konkrete opgave til kampen egentlig er. Det betyder formentlig også, at jeg får det antal flere tilsvininger, når de bliver irettesat.

Selvom han finder tilsvininger ubehagelige, så mener Michael Kjær, at det er bedre, hvis det går ud over ham frem for børnene.

– Det er ubehageligt at blive udsat for disse tilsvininger, som i de værste tilfælde udvikler sig til trusler, men omvendt vil jeg hellere have, at de er rettet mod mig end de 12-årige drenge, siger han.

Normer suspenderes

Fodbolden har altid været præget af aggressioner og tilråb fra fans. Det er der en særlig grund til, mener Jesper Koppel, der er studielektor ved Københavns Universitet.

– Når man træder ind i et fodboldrum, så diskvalificeres og suspenderes de sociale normer. Her ser vi, at folk benytter sig af en brutal tone overfor dommerne, trænerne og spillerne. En tone, som de ikke ville benytte sig af på en normal arbejdsplads, siger Jesper Koppel.

Han påpeger, at vi i lever i en tid, hvor flere mennesker bliver svinet til, og det kan føre til ophedede situationer på fodboldbanen.

– Lunten er meget kortere, end den var for ti år siden. Flere mennesker er meget mere pressede. Og flere folk oplever at blive svinet til, lyder det fra Jesper Koppel.

Den grove tone smitter

Der opbygges en speciel stemning ude på sidelinjen under en fodboldkamp, og det kan medføre flere tilråb fra sidelinjen, forklarer han.

– Man ser, at forældrenes opførsel smitter af på hinanden. Når forældrene ved siden af dig begynder at råbe, så er risikoen også større for, at du bliver grebet af stemningen og råber med ude på sidelinjen.

Jesper Koppel efterspørger et internt og eksternt opgør med den grove tone. Her har både klubberne og DBU et ansvar.

– Det er blevet legitimt i visse erhvervsgrupper, at man må skrue bissen på. Her er trænernes tone overfor børnene også med til at legitimere en hård tone. Jeg mener, at klubberne og DBU skal gøre noget for at bløde tonen op overfor børnene, mener han.

DBU kører respektkampagne – igen

Dansk Boldspil Union, der er ansvarlig for de fleste fodboldkampe i Danmark, ser også et problem. Derfor skal en respektkampagne være med til at løse problemet, lyder det fra DBU’s kommunikationschef, Jakob Høyer.

– Vi ser det som et generelt problem, der omfatter hele landet. Det er også årsagen til, at vi nu har relanceret kampagnen ’Husk respekten’.

Kampagnen har allerede kørt én gang, men han påpeger, at der har været behov for at relancere kampagnen, da der stadigvæk er mange forældre, der ikke kan styre deres temperament.

–  Det handler om at opføre sig ordentligt i breddefodbold. Der er problemer med opførslen både på og ude for banen. Her oplever vi forskellige tilråb, f. eks. homofobiske tilråb, og det skal kampagnen være med til at gøre op med, siger Jakob Høyer.

Jakob Høyer påpeger problemets størrelse. Her er det vigtigt at få proportionerne med, lyder det.

– Der bliver spillet mere end 300.000 fodboldkampe om året i Danmark, og det her sker måske i en håndfuld kampe hver weekend. Det er dog vigtigt at understrege, at det ikke gør problemet mindre.

De 10 forældrebud

DBU har udformet 10 forældrebud for god opførsel på sidelinjen, der har som mål at skabe opmærksomhed om god opførsel og fair play på sidelinjen. Nedenunder finder du en grafik, hvor du kan gennemgå de ti punkter.

De 10 forældrebud

1. Mød op til træning og kamp: Dit barn sætter pris på det

 

2. Forhold dig i ro på sidelinjen: Lad børnene spille

 

3. Ophold dig kun langs den ene sidelinje: I god afstand til trænere og spillere

 

4. Respekter trænerens beslutninger: Vær positiv og støttende

 

5. Respekter dommerens beslutninger: Se på dommeren som en vejleder

 

6. Skab god stemning ved kampene: Byd f.eks. udeholdets forældre på kaffe

 

7. Spørg om kampen var spændende og sjov: Ikke om resultatet

 

8. Sørg for rigtigt og fornuftigt udstyr: Overdriv ikke

 

9. Bak op om holdets og klubbens arbejde: Din indsats bliver værdsat, ikke mindst af dit barn

 

10. Husk på, at det er dit barn som spiller fodbold: Ikke dig!

Info

Artiklen er blevet til i samarbejde med journalistuddannelsen på RUC.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik