Frivillig forening kæmper for at forbedre naturhavn

Bøgeskov Havn har haft en negativ udvikling i lang tid. Derfor har en nystiftet forening købt havnen for at skabe liv igen på den gamle naturhavn.

Bøgeskov Havn som den ser ud nu. Efter lang tid uden vedligeholdelse er molen nærmest sunket i havnen. Det vil foreningen lave om på. Foto: Ida Marie Høgh / TV 2 Lorry

På havnen lidt nord for Stevns Klint lægger få både til. Meget færre end der for få år siden var med til at give liv omkring Bøgeskov Havn.

Står det til Lars Honore og hans kompagnoner i den nystiftede Forening for Bøgeskov Havn, der alle har en særlig personlig tilknytning til stedet, skal der liv på havnen igen:

- Havnen har været nødlidende de sidste otte-ti år på grund af dårlig økonomi. Fiskerne er faldet fra, havnen er sandet til, og der mangler vedligeholdelse generelt. Vi kan rette økonomien ved at lave den her forening, så vi kan søge fonde, fortæller Lars Honore, kasserer i Foreningen for Bøgeskov Havn til TV 2 Lorry.

Læs også Kom med på vejkantseventyr: Hvem giver blafferne et lift?

Foreningen overtager havnen fra Stevns Fiskeriforening, som har ejet havnen siden den blev opført i starten af 70’erne, det gør de i et forsøg på at redde havnen fra lukning, så både fiskere og offentligheden generelt kan nyde havnen mange år endnu:

- Det er en gammel naturhavn. Der er så mange marinaer, man kan besøge med grillbarer og ting og sager. Det er fint nok, men folk kan lide at komme her, fordi det er en naturhavn, hvor man kan gå i land og føler sig tilbage i 50'erne. Man kan gå i skoven, man kan besøge restauranten, eller man kan gå til Stevns Klint. Det er noget helt andet end de moderne havne, siger Lars Honore.

Lars Honore her er kasserer i foreningen, og en af hovedkræfterne bag den nye forening. Foto: Ida Marie Høgh / TV 2 Lorry

Skal være en perle igen

Havnen har været kraftigt påvirket af et væsentlig fald i fiskeriet. I dag er der kun en enkelt fuldtids erhvervsfisker og to bierhvervsfiskere tilbage i havnen. Der efterhånden har gjort det svært at betale løbende renoveringer af havnen for den tidligere ejer.

Med foreningen som nye ejere i stedet for en privat, åbner mulighederne sig dog for at rejse penge til de renoveringer, der kræves. Nu håber foreningen, at de kan få vendt den negative spiral, så både havnens praktiske funktion for bådene og som samlingssted med skønne naturområder tæt på verdensarvs-seværdigheden Stevns Klint bevares:

- Om ti år håber jeg, det er en velbesøgt havn, hvor folk igen nyder at komme til og restaurationen ved siden af kommer også til at få glæde af det. De skal have aftenåbent igen, fordi der kommer masser af sejlere. Vi får søgt fonde, så vi får repareret molen. Det bliver en perle, som det var i fordums tid, siger Lars Honore. 

Læs også Stjerneskuespiller bliver hovedsponsor for håndboldhold

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik