Fritidsklubber laver regler mod råt sprog

'Fuck dig' og 'din sygt nederen bitch'. Unges hverdagssprog er ikke altid skånekost, og nu er det blevet lidt for krydret for en fritidsklub på Amager.

Klubben har indført en klippekortordning mod råt sprog. Børnene får et klip, når de taler grimt. Efter tre klip inddrages forældrene.
»Når nogen taler grimt, accelererer det lynhurtigt og skaber dårlig stemning,« siger leder af Bryggens Børne- og Ungdomscenter, Lars Munkedal.
Også andre klubber skærmer sig mod bygen af grimme udtryk ved at indføre sprogpolitik, skriver metroXpress torsdag. Ungdomsringen, der er interesseorganisation for 1.040 klubber i Danmark, mærker en stigende bekymring blandt klubpersonalet. Det siger konsulent Ulla Andersen.
»Pædagogerne henvender sig og beder om hjælp til at tackle det grimme sprog, der suser rundt i systemet, fordi de sociale medier i dag fylder så meget.«
Ulla Andersen siger, at det har konsekvenser, hvis den rå tone bliver ond.
»De sarteste gemytter forsvinder ud af klubberne, hvis det bliver for ubehageligt,« siger hun til avisen.
Ungdomsringens politik er, at unge gerne må eksperimentere med sproget, men man råder pædagogerne til at gribe ind, hvis de rå udtryk bruges til at nedgøre andre.
Man skal dog huske, at unges hårde sprog også er med til at skabe deres identitet. Det siger cand.pæd.-psych., Katrine Peitersen, der har lavet en undersøgelse af unges sprogbrug.
»Unge indkredser gruppen som noget unikt gennem det rå sprog, og de siger selv, at de kan tale sådan til hinanden, fordi de er så gode venner,« siger hun.
Ikke alle fanger dog, hvis en eller flere i en gruppe føler sig sprogligt forfulgt, siger John Aasted Halse, psykolog og forfatter til bogen 'Fuck dig':
»Bliver du kaldt klamme luder tilstrækkelig mange gange, vil du til sidst tro, at der er noget om det.«