Frifindelse for gruppevoldtægt udløser politisk pres

Det er et oldnordisk kvindesyn, når kvinder pålægges skyld for en voldtægt på grund af deres opførsel, mener politiker

(I det oprindelige referat fra Ritzaus Bureau indgik ordet bevidstløs. Men det var en fejl - der var ikke tale om bevidstløshed. Derfor har vi ændret denne artikels underrubrik og redigeret ordet bevidstløs ud)

Enhedslisten og SF kræver ændringer på voldtægtsområdet efter en frifindelsesdom i en sag om gruppevoldtægt.

Dommen er torsdag faldet ved Retten i Roskilde. Her er tre mænd på 19, 19 og 18 år blevet frifundet for voldtægtsanklager, efter at de på skift havde samleje med en pige bag en busk til en ungdomsfest i Herfølge i 2014.

Pigen afgav forklaring for lukkede døre, men ifølge anklageskriftet led hun af sukkersyge, og hun var så påvirket af alkohol og manglende insulin, at hun ikke kunne modsætte sig det, drengene var i færd med.

Ifølge forsvarene for de tre anklagede mænd bestod pigens indvilgelse i at have sex i, at hun ikke havde sagt tydeligt nok fra.

Det er denne argumentation for frifindelsen, der får retsordførerne Pernille Skipper fra Enhedslisten og Lisbeth Bach Poulsen til at kræve ændringer.  

- Det er helt grotesk, hvis lovgivningen kan tolkes sådan, at hvis ikke kvinder aktivt siger fra, så er det ikke voldtægt. Hvis domstolene fastholder, at loven skal forstås sådan, som det er sket i Roskilde Byret, så skal loven laves om, siger Pernille Skipper i en skriftlig kommentar til Ritzau. 

Hun mener, det repræsenterer det et oldnordisk kvindesyn, at kvinder pålægges skyld for en voldtægt på grund af deres opførsel.

Netop voldtægtsområdet har også haft stor fokus i regeringen, hvor justitsminister Søren Pind fra Venstre i vinter rullede et omfangsrigt eftersyn af voldtægtsområdet ud.

Blandt forslagene var en skærpelse af straffen for voldtægt, og det lovforslag er i lige nu ved at blive behandlet i Folketinget.

Justitsministeren ønsker ifølge Ritzau ikke at kommentere på den konkrete sag fra Retten i Roskilde.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik