Fremtidsplaner for Frihedsmuseet møder modstand

Nationalmuseet og kulturministerens planer med Frihedsmuseet får hård medfart af borgerlige politikere.

Blot en måned efter, at Frihedsmuseet i København brændte ned, er der opstået heftig kritik af planerne med det nye museum.

Ledelsen i Nationalmuseet, som museet hører under, mener, at det nye frihedsmuseum bør skildre en bredere del af Danmarks historie under besættelsen end hidtil. Det skriver Politiken.

I mandagens kronik i avisen fremlægger ledelsen således planer for, hvordan Frihedsmuseet skal formidle sin viden, når det om nogle år er genopbygget.

Museum skal være for frihedskæmpere, siger DF og Venstre

Planerne har fuld opbakning fra kulturminister Marianne Jelved (R), men møder modstand hos flere borgerlige politikere.

Kritikerne mener, at Frihedsmuseet bør holde sig til at fortælle om frihedskæmperne, og at al anden formidling skal ske andre steder.

- Som jeg ser det, skal vi holde tingene adskilt. Frihedsmuseet er for frihedskæmperne, og det nye museum skal bygges i den ånd, det i sin tid blev bygget, siger Dansk Folkepartis værdiordfører, Pia Kjærsgaard, til Politiken.

Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen, er ligeledes utilfreds med planerne om at udvide formidlingen:

- Det er vigtigt, at vi ærer de frihedskæmpere, som sørgede for, at Danmarks eftermæle blev en del mere positivt, end der ellers var lagt op til. Det er fint, hvis man vil fortælle om kollaboratører og lignende. Det skal bare ske et andet sted.

Yngre generationer skal klædes bedre på til at forstå nazismens opståen, mener museumsdirektør

Nationalmuseet direktør, Per Kristian Madsen, mener, at museets hovedfokus også i fremtiden skal være frihedskampen.

Men det er nødvendigt at klæde yngre generationer bedre på til at forstå, hvordan nazismen opstod, og hvordan befrielsen i 1945 blev efterfulgt af den kolde krig, lyder det.

- Vi må tage højde for, at for flere generationer er dette ret tåget, siger han til Politiken.

Frihedsmuseet på Esplanaden i København brændte natten til den 28. april.

Trods den voldsomme brand, der lagde museet i ruiner, lykkedes det brandvæsenet at redde dets uerstattelige samling af blandt andet gamle uniformer, fotos og illegale blade.

Politiets brandefterforskere fandt efterfølgende to arnesteder, og derfor har politiet konkluderet, at branden var påsat. Dog står efterforskerne fortsat på bar bund i sagen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik