Fredningskrav kan stoppe byggeri ved Holmens Kirke

Der bliver temmelig sikkert ikke opført noget menighedshus på kirkegårdspladsen foran Holmens Kirke, skriver Politiken lørdag. De mange protester har gjort så stort et indtryk på Kulturarvsstyrelsen og Det Særlige Bygningssyn, at der nu bliver handlet.

En af de første dage i februar vil Kulturarvsstyrelsen indstille kirkens kapelbygning samt de omgivende arealer til fredning, erfarer Politiken.
Selve kirken kan man ikke frede, den står uden for fredningsloven i lighed med alle andre danske kirker, men da kapellet, den af mange højt elskede barokbygning, som blev føjet til langs kanalen i 1708, rent faktisk er omfattet af loven, er det lige præcis her Kulturarvsstyrelsen nu sætter ind i kampen for at frelse det historiske område fra det byggeprojekt, der har skabt stor forargelse blandt mange københavnere, herunder adskillige arkitekter og kunstnere.
Baggrunden er pladsmangel. Selv om sognet er hovedstadens absolut mindste med sine lidt mere end 1.500 medlemmer af Folkekirken (til sammenligning har Vor Frelsers Kirke og Christianskirken omkring 12.000 medlemmer samt Sundby Kirke 9.000 medlemmer) mener menighedsrådet ved Holmens Kirke, at de har behov for at rejse en 40 meter lang og fem meter høj bygning for at kunne rumme alle nødvendige faciliteter, det vil sige møderum, kontorer og toiletter. Indtil videre er planerne så fremskredne, at kirkegårdspladsen nu fremstår med et kæmpemæssigt hul i jorden til opførelse af den planlagte bygning, tegnet af arkitekt og kongelig bygningsinspektør Niels Vium.
»Det er fuldstændig rigtigt, at der nu skal tages stilling til at få kapellet fredet«, siger formanden for Det Særlige Bygningssyn, arkitekt, lektor Christoffer Harlang til Politiken.

Efter Christoffer Harlangs mening bør man snarest muligt få udarbejdet et oplæg til en revision af fredningsloven, så balladen om Holmens Kirke ikke gentager sig.
»Man må kigge på, om det også i fremtiden skal være sådan, at helt tilfældige menighedsråd selv kan bestemme, og derfor bare skalte og valte med forholdene omkring de danske kirker. Man bør bestemt overveje, om ikke kirkerne skal flyttes over i Kulturarvsstyrelsens regi«, siger han til Politiken.
Før menighedsrådet ved Holmens Kirke gik i gang med deres byggeplaner, var de gennem samtlige instanser og godkendelser, før gravemaskinerne rykkede ind. Selve byggetilladelsen blev givet af Københavns Kommune med grønt lys fra stadsarkitekten, Jan Christiansen, som over for Politiken beklager, at menighedshuset måske alligevel ikke bliver til noget.
»Ærgerligt, fordi det er et fantastisk enkelt og smukt hus, fint afgrænset ud til Havnegade, faktisk en berigelse for stedet«, mener stadsarkitekten, som fortsat går ind for, at menigheden får deres hus.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik