Fredning bremser postkassen

Ejere af et fredet eller bevaringsværdigt hus kan ikke bare planke en postkasse op ved vejskel, selv om PostDanmark med den nye postlov i hånden kræver det efter 1. januar. I en række tilfælde kan det nemlig være i strid med fredningsbestemmelsen på ejendommenm, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Derfor forventer man i Rudersdal Kommune, at embedsmændene skal tage stilling til, hvordan man på bevaringsværdige og fredede ejendomme løser kravet om en let tilgængelig kasse til postbudet efter nytår.
- Vi kommer til at forholde os til i det i hver enkelt tilfælde, om det overhovedet kan lade sig gøre at placere postkassen, uden at det skæmmer fredningen. Vi er nødt til at forholde os til, hvorfor er bygningen fredet, og om man kan finde en løsning, som ikke er ødelæggende eller skæmmende. Kan vi ikke finde frem til en løsning sammen med ejeren, kan vi ikke blive nødt til at give dispensation til at stille postkassen et andet sted end ved skel, siger Erik Mollerup (V), der er formand for Byplanudvalget i Rudersdal Kommune.

Også handicappede kan få en dispensation fra den kommende postlov.
- Der kan være kørestolsbrugere, som ikke bare lige kan køre ud til en postkasse, men som godt kan tage posten ved sin brevsprække, påpeger Erik Mollerup.

Er huset eller kulturmiljøet, man bor i, bevaringsværdigt er det kommunen, der skal tage stilling til opstilling af en postkasse.
Bor man derimod i et fredet hus, skal men henvende sig til enten Postdanmark eller Kulturarvstyrelsen. Postdanmark vil så tage ud på ejendommen og komme med et forslag til, hvor postkassen kan sidde på den fredede ejendom.
- Vi vurderer, om forslaget fra Postdanmark er foreneligt med fredningsværdierne eller ej. Hvis vi finder, at postkassen ikke kan sidde sådan, giver vi et afslag, og så kan Færdselsstyrelsen give dispensation fra postloven, forklarer souschef i Kulturarvsstyrelsen, Birte Skov.

I foråret vurderede Kulturarvstyrelsen cirka 300 fredede etageejendomme på landsplan. Her blev givet afslag på omkring en tredjedel. Nu er styrelsen i gang med at vurdere enkeltbygninger og villaer. De, der får afslag, kan beholde deres opringelige brevindkast.
- Der er steder, hvor det er uforeneligt med de bærende fredningsværdier på ejendommen, og det skal vi selvfølgelig begrunde. Det kan være, at man har en meget fin bygningsdetalje, at postkassen vil komme til at sidde midt i en dekoration eller murværk, eller i en trappeopgang med en særlig bemaling eller i det hele taget virker forstyrrende på det, man gerne vil se på den fredede bygning. Den må ikke virke skæmmende på de elementer, som karakterserer de fredede værdier, siger Birte Skov.

Der har ifølge Birte Skov endnu ikke været tilfælde, hvor Færdselsstyrelsen ikke har givet dispensation fra postloven efter et afslag Kulturarvsstyrelsen afslag.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik