Frederiksberg i krig mod el-gigant: Fjern graffitien!

Frederiksberg Kommune er fyldt med transformerstationer og kabelskabe, der er smurt ind i graffiti. Nu vil kommunen tvinge elgigant til at rense dem.

- Det ser ikke kønt ud. Og det breder sig.

Formanden for By- og Miljøudvalget på Frederiksberg, Jan E. Jørgensen er godt og grundigt træt af store mængder graffiti, der sidder på transformerstationer og kabelskabe rundt om i kommunen. Og i rigtig mange tilfælde er der ingen, der tager ansvar for at fjerne graffitien, som har det med at brede sig til bygninger ved siden af.

Nu har Frederiksberg Kommune besluttet at give ejerne af transformerstationer og kabelskabe påbud om, at det er deres opgave, at fjerne de uskønne skriblerier.

- Det handler om "broken window"-teorien. Hvis man har et tomt hus med et smadret vindue, så sker det, at andre også smadrer vinduer - og ingen føler ansvar, for huset var jo allerede smadret, siger Jan E. Jørgensen til TV 2 Lorry.

Jan E. Jørgensen er formand for By- og Miljøudvalget , og han er træt af at se på de graffitiovrmalede transformerstationer og kabelskabe.
Jan E. Jørgensen er formand for By- og Miljøudvalget , og han er træt af at se på de graffitiovrmalede transformerstationer og kabelskabe.

Transformerstationerne på Frederiksberg ejes af el-giganten Ørsteds datterselskab, Radius Elnet, og de har i en række tilfælde hidtil forsøgt at slippe for opgaven, når kommunen har bedt dem om at få ryddet op.

Ifølge Frederiksberg Kommune har selskabet anfægtet lovligheden af, at kommunen kan stille krav om afrensning, men her har Vejdirektoratet i en konkret klagesag truffet afgørelse om, at kommunens krav er lovlige.

Problemet opstod, da Frederiksberg Forsyning i 2006 overtog transformerstationer og kabelskabe fra Frederiksberg Kommune. Det skete nemlig uden et formuleret krav om, at det daværende forsyningsselskab skulle stå for graffitiafrensning. 

Siden overdrog Frederiksberg Forsyning elforsyningen til Dong - det nuværende Ørsted og Radius Elnet. Og det manglende krav om graffitiafrensning fulgte med.

Men nu kommer der altså et kontant påbud fra kommunen - og hvis det ikke efterkommes, så bliver opgaven udført af kommunen med en regning til ejerne bagefter. 

Nærbillede af graffitiramt transformerstation
Nærbillede af graffitiramt transformerstation
Foto: Sascha Yang - TV 2 Lorry

Andre ejere af kabelskabe fjerner graffiti

Siden 2012 har Frederiksberg Kommune stillet krav om rensning, når der er givet tilladelse til nye kabelskabe, og det er ikke kun radius Elnet, der ejer dem.

Andre ejes for eksempel af TDC, E-on og Metroselskabet, og her er der ikke problemer.

Men kommunen oplyser, at radius Elnet kun renser de kabelskabe, hvor der er fremsat krav om afrensning, da tilladelsen blev givet - det gælder altså kabelskabe, der er sat op fra 2012 og frem.

Endeløs udfordring

Frederiksberg Kommune nævner selv moderselskabet Ørsted, men de sender bolden videre og gør over for TV 2 Lorry opmærksom på, at de omtalte transformerstationer og kabelskabe altså ikke ejes af Ørsted, men af datterselskabet elnet-selskabet Radius. 

Radius Elnet forklarer i et skriftligt svar til TV 2 Lorry, at man er opmærksom på problematikken.

-  Graffiti på vores transformerstationer og kabelskabe er en udfordring, som vi hele tiden er opmærksomme på. Vi har tæt ved 4.000 kabelskabe på Frederiksberg, og det ville være en meget omfattende opgave hele tiden at holde dem helt rene, skriver Jens Fossar Madsen, der er administrende direktør i Radius Elnet, i en mail.

- Desuden har graffiti det desværre med hurtigt at vende tilbage de steder, hvor vi har været og fjerne den. Dermed bliver det let en endeløs udfordring. Men alene i 2019 har vi allerede været i gang med at fjerne graffiti fra omkring 40 skabe og transformerstationer, siger han.

Direktøren skriver videre:

- Vi oplever, at vi har en god og konstruktiv dialog med forvaltningen omkring udfordringen, og vi har allerede en aftale om rengøring af en række kabelskabe og transformerstationer. Vi kan forstå, at der nu er kommet et påbud fra Frederiksberg Kommune, men vi har endnu ikke hørt fra kommunen, så nu må vi selvfølgelig lige afvente, hvad de kommer med og se, om der så er anledning til at justere den aftale, vi har med dem om fjernelse af graffiti.

I 2017 bidrog Radius Elnet til Ørsteds driftsindtægter med omkring 1,3 millarder kroner.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik