00:29

Frederiksberg uddanner 10 flygtninge til buschauffører. Video: TV 2 Lorry

Flygtninge kører bus, lærer dansk og er garanteret job

10 flygtninge på Frederiksberg skal uddannes som buschauffører, samtidig med at de lærer dansk. Bagefter er der jobgaranti.

Somaliske Abdiaziiz Hussein Omar er den første af 10 flygtninge, som uddanner sig til buschauffør i et nyt forløb, som Frederiksberg Kommune og uddannelsescenteret UCPlus har stablet på benene.

På lang sigt er det en god investering, fordi vi får vi skabt et reelt arbejde til nogle, der om noget har stort behov for at få et arbejde

Morten Jung, viceborgmester, Frederiksberg

- Jeg er meget, meget glad, det er min fremtid. Når jeg er færdig med at lære at køre bus, så har jeg et job, siger Abdiaziiz Hussein Omar.

Forløbet varer mellem halvandet og to år, og her får deltagerne danskundervisning 18 timer om ugen, samtidig med, at de får en praktikplads, som skal forberede dem til arbejdet som chauffører. 

Selve praktikdelen er på 15 timer om ugen, og den foregår typisk i servicerettede brancher, som for eksempel på en tankstation. 

Læs også Syrisk flygtning er dansklærer: "Jeg betaler tilbage til Danmark"

Arbejde på sigt

De 10 flygtninge, der i løbet af 2017 skal gennem forløbet, er som noget nyt garanteret et job, hvis de består danskprøven og og eksamen som chauffør. 

- På lang sigt er det en god investering, fordi vi får vi skabt et reelt arbejde til nogle, der om noget har stort behov for at få et arbejde, siger Frederiksbergs viceborgmester Morten Jung fra Radikale Venstre. 

Når 29-årige Abdiaziiz Hussein Omar er færdig med sin uddannelse, skal han køre bus for Keolis.

- Det er et rigtig spændende projekt, hvor vi kan være med til at give folk en tro på, at når man er flygtning i Danmark, så kan man også få et arbejde. siger Peter Lanng Nielsen, adm. direktør, Keolis. 

Læs også Så stor succes har din kommune med at få flygtninge i job