Frederiksberg bliver renere: Men dette skrald udgør 90 pct.

Frederiksbergs borgere og gæster blevet bedre til at passe på byen og til at smide affald i skraldespande frem for på gaden.

Mængden af henkastet affald på Frederiksbergs gader er faldet med 21 procent i forhold til sidste efterår. Det viser den seneste affaldsmåling på seks udvalgte strækninger.

Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

Dermed fastholder Frederiksberg den positive udvikling, hvor byen bliver renere år for år – også selv om der færdes flere mennesker i den. Det glæder borgmester Jørgen Glenthøj (C).

- Frederiksberg er en smuk, grøn og ren by, og vi prioriterer at gøre den endnu renere. Derfor arbejder vi løbende med at forebygge henkastet affald – og med at fjerne det, der alligevel kommer. Denne måling viser, at indsatsen har en positiv effekt, siger han.

'Broken window-teorien'

Målingen sker to gange årligt på seks udvalgte vejstrækninger på Frederiksberg. Det drejer sig om Nordre Fasanvej, Falkoner Allé, Gammel Kongevej, H. C. Ørsteds Vej, Finsensvej og Peter Bangs Vej, hvor der tælles affald på en rute på 500 m på begge sider af vejen samt 15 cm ud på kørebanen.

Formand for Frederiksberg Kommunes By- og Miljøudvalg, Jan E. Jørgensen (V), er også meget tilfreds med tendensen:

- Vi har skabt en god og positiv spiral her, hvor den rene by inspirerer alle til at holde den endnu renere. Vi arbejder ud fra ”broken window-teorien”, som går ud på, at affald avler mere affald. Hvorimod hvis der er pænt og rent, så vil det påvirke flere til at gøre en indsats for at undgå at snavse byen til, siger han.

Cigaretskod mest udbredt

Cigaretskod er den mest udbredte affaldstype, og den udgør 90 procent af affaldet. Samlet set er denne type affald dog også faldet markant i de ti år, affaldsmålingen er blevet foretaget. Indsatsen for at begrænse denne type affald ved hjælp af kampagner, askebægre og andre indsatser i byrummet fortsætter i de kommende år.

- Vi benytter os meget af det, man kalder ’nudging’. Det er for eksempel fodspor eller pile, der viser hen til skraldespande og askebægre, som ligner store cigaretskodder, forklarer Jan E. Jørgensen over for TV 2 Lorry.

Som et andet tiltag nævner han, at man har været rundt med gratis koste til butiksejere, så de kan feje for egen dør samt de steder, hvor kommunens gadefejere typisk ikke kan komme til.

Frederiksberg Kommune har også målt udbredelsen af graffiti dette efterår. Også her er der igen et fald – mængden af graffiti er nemlig faldet med 4,7 procent siden sidste måling og er det absolut laveste i alle 11 målinger. Resultatet skyldes blandt andet en god dialog med ejere af forsyningsskabe og ejendomme med graffiti på. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

den lille havfrue

Chefredaktør dømmes for at dæmonisere Den Lille Havfrue

Vedat

playSætter telefoner i stand og forærer dem væk: "Ingen skal mangle det, jeg manglede"

Nicolai 2 pix

galleryNicolai med Tourettes fik tæv på gaden: "Jeg vil ALDRIG gemme mig væk"

Den Sønderjyske By

Omdiskuteret og langvarig boligsag kommer nu for retten

Frederiksberg

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere