Fredelig premiere på Breivik-forestilling

Der var hverken demonstrationer eller uro, da CaféTeatret i København mandag viste omstridt stykke om Breivik.

Alt gik fredeligt for sig, da CaféTeatret i København mandag aften havde premiere på den omstridte Breivik-forestilling "Manifest 2083".

Dramatikeren Christian Lollike og skuespilleren Olaf Højgaard har omsat dele af den norske massemorder Anders Behring Breiviks 1518 sider lange manifest til et teaterstykke, der senere skal vises i såvel Aarhus som Oslo. Lollike og Højgaard har modtaget hademails og hadeindlæg i massevis, efter at de i januar præsenterede deres projekt.

Premierepublikummet bestod især af dansk og international presse. En tilstedeværende anmelder bemærkede efter forestillingen, at "idéen om stykket er måske bedre end stykket selv".

Breivik myrdede 77 mennesker, da han 22. juli sidste år først sprængte en bombe i regeringskvarteret i Oslo og senere nedskød snesevis af deltagere på en sommerlejr for Arbeiderpartiets ungdomsorganisation på øen Utøya.

Forinden havde han via e-mail spredt sit manifest. Heri beskriver han sig selv som kommandør i en gruppe af efterkommere til tempelridderne, der bekæmpede islamiseringen af Europa.

Hovedrolleindehaveren Olaf Højgaard - som er alene på scenen under hele forestillingen - præsenterede sig først med eget navn og hoppede derefter flere gange ind og ud af rollen som Anders Breivik.

Der bliver i stykket ikke vist klip fra massakren, men udelukkende billeder af ambulancer, og et enkelt sted bliver Breiviks ansigt, udstyret med falsk mund, projiceret op på bagtæppet.

Instruktøren og skuespilleren gør i stykket meget ud af at sammenholde Breiviks ideologi med højreideologier andre steder i Europa - Front National i Frankrig, Liga Nord i Italien, Sverigedemokraterna og herhjemme Dansk Folkeparti.

Breivik blev i august i år idømt 21 års forvaring for massemordet.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

cosedis3

galleryFly-fotografs billeder skaber debat: ”Min kærlighedserklæring til hovedstadsområdet”

Køge Julerute

Trine fik en god idé: Arrangerer alternativ til julemarked - men på coronasikker måde

CopenhagenPride2018_16 CREDIT Tobias Jørgensen

Kæmpe prideevent i København vil tiltrække 750.000 til august: Vi hverken aflyser eller udskyder

Stormtrooper

play18-årige Karla kedede sig under corona – men så købte hun en printer

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere