Fredede orkideer ind i kampen om byggeri på Amager Fælled

Et fund af 2.134 fredede orkideer på Amager Fælled Nord sår nu tvivl, om der kan bygges i netop det område, der var udset til nyt byggefelt.

Solen skinner, og træer og planter står grønne og strunke i Nordfolden på Amager Fælled. Et område tæt på DR-byen og Islands Brygge, som er udset til at være byggefelt for byggeriet på Amager Fælled.

Men nu smider Amager Fælleds Venner endnu et argument ind i debatten om byggeri på Fælleden:

- Jeg er lige gået ind på hellig grund. fordi Riddergøgeurten, som står her og er det eneste eksemplar, der vokser i Danmark, den vokser lige her på Amager Fælled, siger Frej Schmedes, medlem af Amager Fælleds Venner.

Og rundt om den vokser en anden fredet orkide, Ægbladet Fliglæbe. Den er der dog flere tusinde af. Ingen af de to fredede arter må fjernes eller ødelægges ifølge en national lov, bekendtgørelse nr. 901, af 11 juli 2007. Den bestemmer hvilke krybdyr, padder, fisk, hvirvelløse dyr og planter, der er fredede i Danmark. 

Og det betyder at “de fredede planter ikke må beskadiges eller fjernes fra deres voksested”, som loven siger.

 

Håber at stoppe byggeriet oven på den vilde natur

quote - Jeg er lige gået ind på hellig grund. fordi Riddergøgeurten, som står her og er det eneste eksemplar, der vokser i Danmark, den vokser lige her på Amager Fælled

Frej Schmedes, medlem af Amager Fælleds Venner

Foreningen har i weekenden talt fredede orkideer op på et afgrænset areal af Nordfolden og har regnet sig frem til, at der vokser over 4000 fredede orkideer på området. Nu håber de, at fundet af de fredede orkideer kan stoppe byggeriet på Amager Fælled.

- Allerhelst ser vi, at der slet ikke bygges på Amager Fælled, siger Frej Schmedes.

Amager Fælleds Venner vil gøre politikere og befolkningen opmærksom på, hvad vi mister, hvis der bygges på det der er gammel strandeng. 

- Det her er en orkide-krig, det er en bombe i debatten, hvor naturen selv, den viser sig og siger: Vi er fredet, og vi står her i tusindevis - hvad vil I gøre ved det? Er I ligeglade med jeres egne fredninger, eller har naturen en stemme i vores demokrati, spørger Frej Schmedes retorisk.

Den sjældne orkide, Ægbladet fliglæbe, vokser på Amager Fælled. Lige der hvor der er forslag om at bygge.
Den sjældne orkide, Ægbladet fliglæbe, vokser på Amager Fælled. Lige der hvor der er forslag om at bygge.
Foto: TV2 Lorry

Området er ikke fredet

Men Nordfolden på Amager Fælled, hvor orkideerne vokser, er ikke fredet.

Derfor er det ikke sikkert, at de fredede planter kan forhindre byggeriet på netop det område, 

- Jeg hælder til et nej, siger Hans Henrik Bruun, lektor i biodiversitet på Københavns Universitet.

- Fordi jeg aldrig har set en sag tidligere, hvor de fredede arter har stoppet så stort et projekt. Så det bliver nok ikke stoppet juridisk. Det er i sidste ende et politisk spørgsmål, fordi det sted, byggefeltet oprindeligt er flyttet fra, der var juraen i orden. Men der kunne man ikke holde til at bygge, rent politisk, siger Hans Henrik Bruun.

Men Amager Fælleds Venner holder på, at det bliver svært at byggemodne området uden at overtræde fredningen af orkideerne.

Imens skinner solen over Ægbladet Fliglæbe og den ene sjældne Riddergøgeurt, der stadig vokser på Amager Fælled. 

Kort over Nordfolden, forslået som byggefelt på Amager Fælled
Kort over Nordfolden, forslået som byggefelt på Amager Fælled

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik