Frank Jensen: Sådan vil vi løfte byens folkeskoler

Et politisk flertal på Københavns Rådhus vil blandt andet afsætte 220 millioner kroner til at løfte udskolingen i byens folkeskoler. Her kan du læse mere om, hvad pengene går til.

Budgettet for Københavns Kommune 2018 blev natten til fredag færdigforhandlet, og det blev en budgetaftale mellem Socialdemokratiet, SF, Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

I aftalen er i alt 3,7 milliarder kroner blevet fordelt, og heraf skal 220 millioner kroner gå til at løfte udskolingen i de københavnske folkeskoler.

- Det her løft på 220 millioner kroner er det største løft, jeg har været med til over en fire-årig periode, siger Københavns overborgmester Frank Jensen (S) til TV2 Lorry.

Pengene skal gøre gavn hos de ældste skolelever, og det vækker stor tilfredshed hos overborgmesteren.

quote Vi kan se på den københavnske folkeskole, at den bliver tynd i toppen, som vi kalder det, Der er simpelthen for mange af de ældste elever, der vælger folkeskolen fra og går over til privatskolerne. Derfor vil vi gerne lave en folkeskole, som teenagere glæder sig til at stå op til om morgenen.

Københavns Overborgmester, Frank Jensen (S)

- Vi kan se på den københavnske folkeskole, at den bliver tynd i toppen, som vi kalder det, Der er simpelthen for mange af de ældste elever, der vælger folkeskolen fra og går over til privatskolerne. Derfor vil vi gerne lave en folkeskole, som teenagere glæder sig til at stå op til om morgenen, siger Frank Jensen til TV2 Lorry.

Interessebåret spor i undervisningen

Han håber, at det trecifrede millionbeløb, som et politisk flertal har sat til at løfte byens folkeskoler, kan fastholde eleverne fra de starter i 0.klasse og hele vejen op til udskolingen i niende klasse.

- Det vil vi gøre ved at satse på, at de ældste elevers skolegang – fra sjette klasse og op til niende –også er båret af deres interesser. Det, vi forestiller os, er, at man lægger nogle spor ind i de ældste klasser, som er interessebåret, siger Frank Jensen.

Han nævner som et konkret eksempel, at man lægger interesse-båret spor ind i undervisningen, som man kan knytte op på de faglige fag. Det kunne for eksempel være IT-kodning, musik eller drama, forklarer Frank Jensen.

- Dermed holder man fast i lysten til at lære noget nyt, siger Frank Jensen og tilføjer, at man også vil lægge op til, at skolerne i højere grad benytter sig af nogle af de samarbejdsaftaler, som Københavns Kommune tidligere har indgået med forskellige virksomheder og organisationer. En ordning , der går under navnet 'Åben Skole'.

- Det kan være, hvis man har drama, at skolen så også bruger den samarbejdsaftale, der er med eksempelvis Det Kongelige Teater, hvor man kan samarbejde med nogle af deres dygtige skuespillere, lyder det fra overborgmesteren, som gerne ser flere skoler benytte sig af samarbejdsaftalerne.

57 millioner til Heilbergskolen

Udover de 220 millioner afsættes der også 57 millioner kroner til helhedsrenoveringen af Heilbergskolen på Østerbro.

Dermed har samtlige 60 københavnske nu fået økonomi til at blive helhedsrenoveret.

- Jeg er glad for, at vi er nået finalen, hvor alle skoler bliver helhedsrenoveret fra kælder til kvist, siger Frank Jensen.

Det skal de 220 millioner kroner bruges på:

Københavns Kommune vil i forbindelse med næste års budget afsætte 220 millioner over fire år til at løfte byens folkeskoler. Her kan du se, hvad pengene skal gå til:

Læringsforløb og TalentCamps 
Med intensive læringscamps skal der være mulighed for at hanke op i skoletrætte børn, give dem gode studievaner og forbedre deres faglige niveau, så de kan blive klar til en ungdomsuddannelse. Samtidig sættes der midler af til TalentCamps til elever, der har brug for flere udfordringer. 

Udskolingslinjer og overbygningsskoler
Der skal tilbydes valgfag og særlige faglige linjer, som matcher elevernes in¬teresser i de ældste klasser. Samtidig skal der etableres flere overbygningsskoler for 7.-9. klasse. Det sikrer volumen til at kunne indføre spændende aktiviteter og et stærkt socialt fællesskab. 

Udvidelse af Åben Skole 
Folkeskolernes samarbejde med virksomheder og organisationer skal udvikles yderligere, så eleverne får afvekslende undervisning og mulighed for at arbejde både praktisk og teoretisk med samfunds¬mæssige problemstillinger. Der skal også indføres obligatorisk erhvervspraktik. 

Brobygning og undervisningsforløb på erhvervsskolerne 
Der skal bygges bedre bro mellem folkeskolen og ungdomsuddannelserne – blandt andet med flere undervisnings¬forløb på erhvervsskolerne. Samtidig vil København arbejde for, at projektopgaven i 9. klasse også kan være en praktisk opgave, der kan skabes med hænderne, fx et tømrerprojekt, ligesom der skal etableres værksteder i forbindelse med projektopgaven. 

Skolelederuddannelse 
Der afsættes midler til en skolelederuddannelse i samarbejde med Handelshøyskolen BI i Oslo og A.P. Møller Fonden.

Kilde: Københavns Kommune

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik