Fra sårbar til sej: Unge udsatte løftes ude i virkeligheden

Der er et hav unge-projekter, der skal løfte udsatte unge videre i livet og samtidig spare samfundet for penge. TV 2 Lorry har besøgt to, der har succes.

Med en voldsom lyd eksploderer 1.000 liter olie i en hav af ild. Foran flammehavet, der vælter op af en stor container, står to mennesker i branddragter.

Den ene er 14 år og har aldrig slukket en oliebrand før. Den anden er en erfaren, voksen brandmand. På fem minutter skal den unge lære at tæmme og slukke den farlige brand.

- Køl siderne og så kvæl ilden oppefra, lyder ordren, råber instruktør Jimmy Frøsig til den unge brandkadet.

quote - Det vi kan se, det er at det faktisk gør en forskel for mange udsatte unge, at de kommer ud i en virkelig sammenhæng. Altså virkeligheden hjælper faktisk. 

Noemi Katznelson, Professor ved Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet

Sammen tumler de vandstrålen fra brandslangen på plads og får kølet containerens sider ned. Nu skal branden slukkes helt.

14 unge mellem 13 og 18 år er på to ugers kursus hos Hovedstadens Beredskab. På de to uger går de fra at være udfordrede, sårbare unge til at blive modige, seje unge. De kan redde liv og gå forrest, når der er ulykker og brand. De bliver rollemodeller for andre unge.

Og der er brug for succes for de unge. I Danmark er antallet af udsatte unge mellem 0 og 23 år steget fra 45.306 i 2014 til 53.066 i 2017.

I serien "Sårbar og sej - Unge på vej" kan du se mere om Ungdomsbrandkorpset her.

Ungdomsbrandkorpset

Ungdomsbrandkorpset er målrettet udfordrede unge . De unge kan have behov for alternative måder at udvikle sociale og faglige kompetencer. Og så har de udfordringer i skole-, lokal- eller hjemmemiljø. De kan lide af angst, have en diagnose eller være ensomme.

 

Ungdomsbrandkorpset rekrutterer unge, der er på vej ud i kriminalitet eller bandemiljøer, unge der er passive i skolen, ikke går til fritidsaktiviteter, eller unge som har behov for positiv voksenkontakt.

 

Erfaringen er, at de unge i projektet får nye kompetencer og vokser med ansvaret i rollen som brandkadetter. Den nye rolle smitter af på deres skolegang og deres liv uden for brandkorpset.

 

Ungdomsbrandkorpset findes flere steder i landet: https://www.ungeiberedskabet.dk/

 

Ungdomsbrandkorpset financieres af Københavns og Frederiksberg kommune.

Virkeligheden virker

I junglen af projekter, der vil hjælpe udsatte unge på vej i livet, kan det være svært at se hvad der egentlig hjælper, siger Noemi Katznelson, professor ved Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet.

Faren ved de her projekter er, at unge godt kan komme på rette vej, mens de er med i projektet, men de kan falde tilbage i den gamle rolle, når projektet er slut.

For der mangler opfølgning og sammenhæng mellem projekt og den unges hverdag bagefter. Eller sammenhæng mellem de mange projekter, en udsat ung går i, siger Noemi Katznelson:

- Projekterne bliver en slags perler og der mangler den snor, der forbinder de perler, siger hun.

Og så har et velment forløb ingen virkning i et ungt menneskes liv.

"Jeg går til brandmand"

Men her har Ungdomsbrandkorpset tænkt videre. Efter de 14 dage som brandkadet, kan de unge "gå til brandmand".

Hver torsdag er der træning og øvelser i færdigheder som brandmænd og ambulancefolk udfører i deres arbejde hver dag. Og den mulighed for en fritidsaktivitet er en af de ting, der giver succes, mener professoren:

- Det vi kan se, det er at det faktisk gør en forskel for mange udsatte unge, at de kommer ud i en virkelig sammenhæng. Altså virkeligheden hjælper faktisk. Det at blive en del af normalområdet og være en del af sådan en sammenhæng, det løfter virkelig meget, siger Noemi Katznelson.

En rapport fra "Økonomer uden Grænser" i 2017 viste, at Ungdomsbrandkorpset har succes med at flytte de unge på en positiv måde. Flere gennemførte folkeskolen end forventet og mange rykkede væk fra specialundervisning og generelt ud af en socialt svag rolle efter et forløb hos Ungdomskorpset.

Tilbage ved oliebranden har den unge brandkadet nu kæmpet ilden ned:

- Er du ok, råber Jimmy Frøsig.

- Ja, lyder det halvkvalt inde fra den unge kadets brandhjelm.

- Sådan! Det er sådan, du gør, lyder det begejstret fra instruktøren.

Den næste kadet i rækken tager sin hjelm på hovedet. Og gør sig klar til at slukke endnu en oliebrand sammen med Jimmy Frøsig, der selv arbejder som brandmand til hverdag.

 
 

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik