Fra misbrug og angst til rollemodel – Kristoffer kom tilbage til livet

Nyt projekt får udsatte unge med massive problemer ind på uddannelser og i job.

Togene på Roskilde Station bruser ind på stationen. Tager rejsende med – og kører videre. Ud i livet.

På perronen står en ung, veltrænet mand og venter. Venter på at køre videre i livet. For et år siden var 27-årige Kristoffer Møller Jakobsen gået i stå.

- Jeg begyndte at ryge hash med mine venner. Til sidst gjorde jeg det mere og mere, jeg kunne slet ikke sove uden. Til sidst var det et misbrug, siger han til TV 2 Lorry.

quote Det var der, jeg fik mit første angst-anfald. Og lægen kom og sagde, at det hele sad oppe i mit hoved.

Kristoffer Møller Jakobsen, 27 år

Efter mange år som succesfuld sælger af elektronik og hårde hvidevarer ville Kristoffer Møller Jakobsen læse videre. Men vennerne og hashen trak ham ud på en glidebane. Og det kunne hans krop ikke tåle.

- Jeg fik det, jeg troede var et hjerteanfald. Bankede på min nabos hoveddør. Og han var meget hurtig, for han kunne godt se, den var helt gal med mig. Han ringede til ambulancen med det samme. Det var dér, jeg fik mit første angstanfald. Og lægen kom og sagde, at det hele sad oppe i mit hoved, fortæller Kristoffer Møller Jakobsen.

Kom ikke ud for en dør

Han fik en depression, og efter en indlæggelse på en psykiatrisk afdeling blev han endnu én i statistikken over det stigende antal unge, der har udsigt til et dårligt liv.

Kristoffer Møller Jakobsen fik social angst, blev hjemme og kom ikke ud i livet. Og de udsatte unge, der netop går i stå i livet, kan ende med at koste samfundet mange penge.

Se hele Kristoffers historie her i  TV 2 Lorrys serie "Sårbar og sej".

Flere og flere udsatte unge

I 2014 var der 45.306 udsatte unge op til 23 år, viser tal fra Danmarks Statistik. I 2017 var det tal steget til 53.066 unge.

Og der findes mange projekter, der er rettet mod udsatte unge, men ingen ved rigtigt, hvor meget og hvad, der rent faktisk virker, siger Noemi Katznelson, professor på Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet.

- Til trods for, at vi er et privilegeret samfund, så har vi nogle unge, der hænger i bremsen, og som vi ikke rigtigt lykkedes at få ordentligt med.

- Det er selvfølgelig fuldstændig afgørende for dem, at der bliver gjort en indsats. Og det er det også for os som samfund. Vi går jo glip af at have dem som deltagere, og vi har brug for, at de bliver nogen, der arbejder med i det store fællesskab, siger Noemi Katznelson.

I dag er Kristoffer Møller Jakobsen fastansat i SuperBrugsen i Roskilde. Det er en af de virksomheder, der har plads til sårbare unge, der skal i job eller uddannelse.
I dag er Kristoffer Møller Jakobsen fastansat i SuperBrugsen i Roskilde. Det er en af de virksomheder, der har plads til sårbare unge, der skal i job eller uddannelse.
Foto: Annie Aurby / TV 2 Lorry

I 2015 brugte samfundet 14,4 mia. kr. offentlige kroner til forebyggelse og anbringelser af udsatte børn og unge, viser tal fra Social- og Indenrigsministeriet, 2016.

Eftersom antallet af udsatte unge siger støt, er der brug for succeser.

Magten tilbage over eget liv

Et af de projekter, der netop har succes med at få udsatte og sårbare unge mellem 18 og 28 år tilbage på sporet, er NExTWORK. Det startede op som pilotprojekt i Roskilde Kommune i 2017. Det er finansieret af Rockwoolfonden, og fra starten var 150 unge med.

- De unge, der kommer her i NExTWORK, er unge med ingen arbejdserfaring eller dårlig arbejdserfaring, og som har haft et misbrug. De kan have en diagnose eller andre udfordringer, siger Jonas Hansen, ungevejleder hos NExTWORK i Roskilde.

Det første, de unge møder på NextWork, er Virksomhedsspillet.

- Den måde, vi skaffer praktik på, er, at de unge mødes til matchevent med virksomhederne, hvor rollerne er byttet om. Det er de unge, der skal inviteres af virksomhederne til at starte. Det er virksomhederne, der skal præsentere sig selv. Og sælge sig selv. Det gør de sammen ud fra et værdispil, hvor de kommer omkring, hvad der er vigtigt for dem, forklarer Jonas Hansen. 

NExTWORK er et projekt der hjælper unge mellem 18 og 28 ind i uddannelse eller job. Roskilde kommune har det som fast tilbud til deres unge. Det er også pilotforsøg pilotforsøg i København, Sønderborg, Vejle og Horsens kommuner.
NExTWORK er et projekt der hjælper unge mellem 18 og 28 ind i uddannelse eller job. Roskilde kommune har det som fast tilbud til deres unge. Det er også pilotforsøg pilotforsøg i København, Sønderborg, Vejle og Horsens kommuner.
Foto: Annie Aurby / TV 2 Lorry

En værdi kan ifølge ham være, at man kan få lov til at arbejde selvstændigt under rolige forhold. Men en værdi kan også være, at man kan få lov til at arbejde kreativt og bruge sig selv.

Lige nu har 60 unge fået magt til at vælge deres egen fremtid, komme ind i et socialt fællesskab og få en arbejdsidentitet.

Fællesskab og sparring med de andre unge, giver tro på egne evner og motivation til at løfte sig selv væk fra udsatheden.

Virkeligheden virker

Kristoffer Møller Jakobsen kom på NExTWORK gennem Roskilde Kommunes Ungeguide. Anden dag kom han med til Virksomhedsmatch og spillede Virksomhedsspillet med et par arbejdsgivere.

- Den dag mødte jeg min nuværende boss, Cemil Hursidovski, fra SuperBrugsen i Roskilde. Vi spillede et spil, men det var han ligeglad med. Han ville vide en masse om mig. Og der kunne jeg godt se noget af mig selv, som jeg var før i tiden. Så tænkte jeg – det streger jeg af som min første prioritet. Dagen efter lå der et lille brev med mit navn på. Her stod der, at jeg var blevet tilbudt en praktikplads, siger Kristoffer Møller Jakobsen.

Og praktikken i SuperBrugsen fik Kristoffer i arbejde og til at arbejde med sin angst. Og det fik ham ud i livet. I dag er han fastansat og bruger sin fritid som rollemodel for nye unge i NExTWORK.

Fortæller andre om sin angst

Kristoffer sidder i en stor sal i Byens Hus i Roskilde. Han skal fortælle om sin vej fra fra udsat, arbejdsløs og på bar bund - til en hverdag, der kører på skinner. Om det gode liv med arbjede, venner og om kampen med angsten undervejs.

Han og to andre unge, der har været med i NExTWORK står foran 40 unge, der er nye i projektet. Kristoffer Møller Jakobsen er blevet rollemodel for andre unge.

De virksomheder, der er med i NExTWORK, tager hensyn til de unges problemer. Og det er netop den kombination af tålmodighed og rigtigt arbejde eller uddannelse, der virker, siger professor Noemi Katznelson fra Center for Ungdomsforskning.

- Noget af det, man kan se i forhold til arbejdet med udsatte unge, er at virkeligheden virker, siger hun.

Om projektet NExTWORK

- startede som pilotprojekt i Roskilde kommune i 2017

-  er financieret af Rockwoolfonden

-  er nu et fast tilbud i Roskilde  kommune

-  har hjulpet 25 pct. af de unge fra Roskilde-afdelingen i job eller uddannelse.

   Normalt kommer kun få pct. af udsatte unge i kommunen videre i livet.

-  er nu også pilotprojekt i København, i Sønderborg, Vejle og Horsens kommuner.

 

(kilder: Roskilde kommune og NExTWORK/Rockwoolfonden)


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik