Fra dødsdømte til superstjerner: Derfor er de nye havoddere vigtige

Havodderne Dixon og Riggs flyves fra en dyster skæbne i Alaskas natur til et luksusliv i København. De skal nemlig være ambassadører for dyrelivet.

Lille, efterladt, sulten og døden nær.

Sådan blev havodderne Dixon og Riggs fundet ved Alaskas kyst i 2018. Alaska Sealife Center tog dem ind og fodrede dem med sutteflasker, til de blev store. Nu er de to frække teenagedrenge klar til at begynde deres nye liv. Lige her i TV 2 Lorrys område.

quote Vi har brugt rigtig meget tid på at få planlagt den her transport, og det er fordi, at der er så mange ting, som skal passe sammen.

Lars Skou Olsen, kurator og chefdyrepasser på Den Blå Planet

 Mange forberedelser har gået forud for deres ankomst.

- Vi har brugt rigtig meget tid på at få planlagt den her transport, og det er fordi, at der er så mange ting, som skal passe sammen, så det er helt fantastisk at stå for enden af alt det arbejde, og nu er det endelig blevet til noget, siger Lars Skou Olsen, der er kurator og chefdyrepasser på Den Blå Planet, til TV 2 Lorry.

Det eneste sted i Nordeuropa med havoddere

Dixon og Riggs skal nemlig bo på Den Blå Planet sammen med akvariets to andre havoddere – Agnes og Mojoe. De skal alle fire være sammen i det store havodderanlæg, der har alt, hvad et havodderhjerte begærer, som flere bassiner, en ismaskine og havudsigt.

Havodderens pels

Havodderen har dyreverdenens tætteste pels. Hele 8 millioner hår sidder på kroppen og fungerer som isolation mod kulden. For at pelsen isolerer skal hårene have luft mellem sig, og det sker ved, at havodderen renser pelsen.

- Vi har et fantastisk havodderanlæg, hvor der er rigeligt med plads, og vi har været utrolig glæde for de havoddere, vi fik hertil i 2014 i samarbejde med Alaska Sealife Center, og det arbejde har vi godt kunne tænke os at udbygge. Og det har vi så fået mulighed for. Det er ikke noget, man lige kan bestille jo. Det er jo nogle havoddere, der er blevet reddet af Alaska SeaLife Center, som vi så har fået muligheden for at få hertil, siger Jon Diderichsen, der er direktør på Den Blå Planet, til TV 2 Lorry.

Faktisk er Den Blå Planet det eneste akvarie i Nordeuropa, som har havoddere, og det skyldes, blandt andet, at de amerikanske myndigheder har mange strenge krav til havoddernes bolig. Et af kravene er for eksempel, at havoddere skal have udsigt til hav.

Riggs er snaksagelig, mens havodderne står i lufthavnens veterinærcenter.

Dixon og Riggs er ambassadører

Grundet Dixon og Riggs hårde start på livet kan de ikke vende tilbage til naturen. De har nemlig ikke haft en mor, som kunne lære dem at finde føde. Men de kan til gengæld udfylde en rigtig vigtig rolle med deres tilværelse i fangenskab.

quote Det kan lyde sådan lidt langt væk, at Danmark gerne vil udstille en odder, som kommer fra Nordamerika. Men de er bare et rigtig godt eksempel på en nøgleart.

Kasper Jørgensen, dyrlæge på Den Blå Planet

Havodderne er nemlig både truet og fredet i naturen, og de har i 1900-tallet været meget tæt på udryddelse. Det skyldes både jagt, men også olieudslip i havene. I mange årtier har man arbejdet hårdt på at bringe bestanden op. Og det er også lykkedes, men der er langt endnu.

Det er i denne kamp for havodderbestanden, at Dixon og Riggs er vigtige. De skal nemlig bruges til at sprede budskabet om vigtigheden af arters overlevelse.

- Det kan lyde sådan lidt langt væk, at Danmark gerne vil udstille en odder, som kommer fra Nordamerika. Men de er bare et rigtig godt eksempel på en nøgleart, altså en art som, hvis den forsvinder, så har det en stor betydning for et helt økosystem. Så de kan leve og få et godt liv her, og de kan være ambassadør for sin art, men også generelt ambassadør for det vilde. Og den historie kan vi fortælle videre, siger Kasper Jørgensen, dyrlæge på Den Blå Planet, til TV 2 Lorry.

Dixon og Riggs afprøver deres nye bassin.

En farlig kædereaktion

Hvis havodderne udryddes vil det sætte gang i en kædereaktion.

quote Vi tror, at det betyder rigtig meget, at vi kan vise flere havoddere her og fortælle den gode historie, der er.

Jon Diderichsen, direktør på Den Blå Planet

Hvis der ikke er havoddere, vil der komme mange flere søpindsvin. Søpindsvin ødelægger kelpskove. Når der er færre kelpskove vil det forringe økosystemet. Et ringere økosystem betyder færre leve- og ynglesteder, og det vil sætte hele fødekæden under pres.

- Vi tror, at det betyder rigtig meget, at vi kan vise flere havoddere her og fortælle den gode historie, der er. Derfor har vi hele tiden gerne ville have flere havoddere og skabe endnu mere opmærksomhed om den her truede art, som betyder rigtig meget for det område, den kommer fra. Og det synes vi, at vi har en stor mission i at kunne fortælle om, siger Jon Diderichsen.

Selvom havoddere ikke lever i det danske farvand, så kan de også bruges til at skabe en forståelse af naturens kædereaktioner i Danmark.   


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik