Første moské klar i København om to år

Mens planerne om en ny stormoské for shiamuslimer i Københavns Nordvestkvarter vækker flere og flere protester, fordi den støttes økonomisk fra Iran, ser det nu ud til, at byggeriet af en sunnimuslimsk stormoské i hovedstaden vil gå i gang hurtigere end ventet. Det skriver Kristeligt Dagblad

Flere islamkendere har forudset, at landets største muslimske trossamfund, Islamisk Trossamfund, ville blive det første herhjemme med en stormoské. Men den forudsigelse kommer næppe til at passe. Trossamfundet bliver formentlig overhalet. Det er Arkitektfirmaet BIG i samarbejde med Bach Gruppen, der nu melder, at de forventer, at der kan stå en færdig stormoské klar allerede om to år på den såkaldte moskégrund på Amager over for Københavns Universitet, som Københavns Kommune tidligere har sat af til formålet. Lene Christensen er direktør i Bach Gruppen, der skal opføre bygningerne. Hun er meget optimistisk før et møde i dag mellem bygherren og Muslimernes Fællesråd, som er den muslimske partner i projektet. - Muslimernes Fællesråd har enkelte rettelser til arkitekterne, men de ønsker en moské, der arkitektonisk afspejler, at den ligger i Danmark, siger Lene Christensen.
BIG's projekt havde oprindeligt problemer med højden af byggeriet.- Og det er også højere, end lokalplanen fra 1992 tillader. Men det er et fællestræk for hele området efter Københavns Universitets udvidelse. Derfor tror jeg på en fortsat positiv dialog med kommunen, siger seniorarkitekt Ole Schrøder fra BIG.Københavns Kommune har ifølge seniorarkitekten gennemført en "forudgående offentlighedshøring" ved blandt andet at informere gennem aviserne. I den sammenhæng var der blot fem tilbagemeldinger.Den shiamuslimske stormoské, som Kristeligt Dagblad omtalte i går, får især kritik på grund af planerne om udenlandsk finansiering.Den kritik kan næppe rettes mod BIG's projekrt, da det er tanken, at muslimerne skal leje bygningerne, når de er opført.Dermed tager bygherren størstedelen af den økonomiske risiko, som hidtil har fået adskillige mosképlaner herhjemme til at kuldsejle. Islamisk Trossamfund har gennem mange år samlet penge ind og har også købt grunden ved siden af trossamfundets lokaler i Københavns Nordvestkvarter til formålet. Men efter den kendte imam Abu Labans død i 2007 er der ikke sket meget. En nybygget moské vil også kræve ændringer af lokalplanen for området. Og derfor kan det meget vel ende med, at landets største islamiske trossamfund ikke bliver de første med deres egen stormoské på dansk grund. Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Muslimernes Fællesråd.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik