Forslag: P-vagter skal give bøder for skrald på gaden

Politiet udskriver kun få bøder for henkastet affald, så flere politikere mener, at kommunerne bør varetage opgaven.

Når solen skinner, som den har gjort de seneste par dage, strømmer folk udenfor, og det medfører ofte, at det pludselig flyder med affald i det offentlige rum. 

Politiet kan give bøder på flere tusinde kroner til personer, der smider skrald i naturen eller på gaden, men det sker kun ganske sjældent, så fremover bliver det måske en kommunal opgave.  

I hvert fald hvis det står til Konservatives miljøordfører, Mette Abildgaard, der vil tage et opgør med, at det kun er politiet, der må give bøder for overtrædelse af Naturbeskyttelsesloven og Miljøbeskyttelsesloven.

Ikke nok bliver straffet

Ifølge en opgørelse fra Miljøstyrelsen blev der fra april 2008 og frem til juli 2015 udskrevet 36 bøder for henkastet affald. Det er for få, mener miljøordføreren.

- Vi ser, at der bliver smidt rigtigt meget affald. Det går ud over naturen. Som reglerne er i dag, kan du få bøder på flere tusinde kroner, men der er ikke nok, der bliver straffet.

- Presset på politiet er stort. De har mange andre opgaver end at udskrive bøder, siger Mette Abildgaard.

Hun påpeger, at de kommunalt ansatte p-vagter og parkbetjente i forvejen er på gaderne og i parken, hvor folk smider affald, og derfor har god mulighed for at udskrive bøder.

Forslaget kommer i forbindelse med, at Danmarks Naturfredningsforening holder sin årlige affaldsindsamling søndag d. 2. april.

De Konservative vil ikke ansætte flere til at udskrive bøderne. Men Mette Abildgaard vil gerne drøfte, hvordan kommunerne bedst muligt kan varetage opgaven.

- Vi bruger mange offentlige kroner på at sende fejemaskiner ud for at rydde op i gaden. Kunne vi skære lidt ned for den indsats for til gengæld at prioritere midlerne anderledes, ville jeg synes, det var fornuftigt, siger hun.

København har vist interesse

Allerede i juli sidste år luftede Venstres transportordfører, Karsten Pihl Lorentzen, tanken om at lade eksempelvis p-vagter udskrive bøder for affald.

Københavns Kommune har tidligere søgt om at få lov til at hive bødeblokken frem og kræve penge ind, når borgerne smider affald i naturen eller på gaden.

Det har kommunen gjort som en del af frikommuneordningen, hvor nogle udvalgte kommuner får mulighed for at afprøve nye måder at varetage de kommunale opgaver på.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik