Forslag: Behandling af fodvorter skal være gratis hos alle

Hos læger og hudlæger er det gratis at få fjernet fodvorter, mens det koster penge hos en fodterapeut. Det vil Region Hovedstaden forsøge at ændre.

De 279 fodterapeut klinikker i Region Hovedstaden skal være med til at tage noget af patienttrykket hos praktiserende læger og hudlæger. Det skal ske ved at fodterapeuterne fremover - på linje med læger og hudlæger - kan fjerne fodvorter uden brugerbetaling.

Som reglerne er i dag, betaler sygesikringen for vortebehandling hos lægerne - men ikke hos fodterapeuterne, hvor patienterne selv må have pungen op af lommen. Af den grund fjernes der flest fodvorter hos lægerne. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

- Hvis vi kunne bruge fodterapeuterne til den konkrete opgave og aflaste lægerne, så er det en god opgaveflytning. Fodterapeuter er uddannet til at skære de ting væk, og læger er i Region Hovedstaden en knap ressource, siger regionsrådsmedlem Per Seerup Knudsen (S), der sammen med sin partifælle Bodil Kornbek indledte dialogen med Danske Fodterapeuter. 

Ideen var oppe ved årets budgetforhandlinger og er en del af det forlig om budget 2018, som samtlige partier står bag.

- Det er ikke noget, som kan gennemføres i morgen, og det kræver også en dispensation fra Sundhedsministeriet efter sundhedslovens paragraf 233, men så snart valget er overstået og de nye udvalg på plads, skal der sendes en ansøgning af sted, siger Per Seerup til Frederiksborg Amts Avis.

Han oplyser, at baggrunden for projektet er, at Danske Fodterapeuter og Regionernes Lønnings- og Takstnævn i foråret indgik en aftale om, at fodterapeuter og de enkelte regioner kan gå sammen om konkrete projekter.

Hos Danske Fodterapeuter anslår man, at en hudlæge typisk behandler mellem 40 og 100 patienter ugentlig for fodvorter.

Går man ind på Sundhed.dk for juli måned, var ventetiderne til en hudlæge i Region Hovedstaden i snit 6,8 uger.

Tina Christensen, formand for Danske Fodterapeuter, mener, at forslaget ligger lige til højrebenet.

- Når fodvorter skal behandles, kræver det en beskæring af hård hud i og omkring vorterne. Denne beskæring er en af fodterapeuternes kernekompetencer, som kan udføres med større rutine og et bedre resultat end behandlere, der ikke er vant til at beskære, siger hun.

Samtidig er tilgængeligheden til fodterapeuter høj med mange behandlere fordelt ud over regionen og ofte med længere åbningstider end på lægeklinikker. 

- Ideen er, at vi kan overtage denne opgave, så patienter med mere alvorlige lidelser kan komme hurtigere til hos hudlægerne, siger Tina Christensen.

Hverken hun eller regionsrådsmedlem Per Seerup vil give et bud på, om og hvornår ordningen kan realiseres.

- Men vi er sådan set klar den dag i morgen. Men sagsgangen er noget tungere i de her sager. Vi forsøgte at gøre det til en del af overenskomstforhandlingerne her i foråret som en generel, landsdækkende ordning, men der var kun enighed om, at man kunne lave ordninger ude i den enkelte region. Og det er nu sat i gang, siger hun. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik