Forskere: Sander skjulte Penkowa-vendetta

Medlemmer af forskningsråd føler sig ført bag lyset af tidligere videnskabsminister Helge Sander.

De tidligere medlemmer af Det Frie Forskningsråd for Sundhed og Sygdom har fået sig lidt af en overraskelse. Et nyt dokument er dukket op i sagen om den politianmeldte hjerneforsker Milena Penkowa.
Ikke desto mindre har forhenværende videnskabsminister Helge Sander (V) i knap to år kendt til det 14 sider lange notat fra en anonym afsender, der indeholder en sønderlemmende kritik af rådet for nepotisme.
Kritikken lægger sig i forlængelse af de meget omtalte 30 anonyme spørgsmål til forskningsrådet, som flere rådsmedlemmer mener, at Milena Penkowa har formuleret.
Først onsdag for en uge siden bliver dokumentet lagt ud på Videnskabsministeriets hjemmeside.
- Vi havde aldrig nogensinde set dokumentet, og vi kendte ikke engang dets eksistens. Jeg så det først, da det blev lagt ud på hjemmesiden i sidste uge, siger tidligere rådsmedlem Søren Moestrup, biomedicinsk professor ved Aarhus Universitet.
At det hemmelige dokument har eksisteret med Helge Sanders vidende siden slutningen af marts 2009, fremgår af en gennemgang på Videnskabsministeriets hjemmeside:
Den 27. marts 2009 modtager Sander et "udkast" til besvarelse af de omstridte 30 spørgsmål. Selvom han står med et udkast, vælger Helge Sander at sende besvarelsen videre til en anonym tredjepart.
Sander får hurtigt svar fra sin anonyme kontakt. Han har de 14 sider i hænde, inden der står april 2009 i kalenderen.
Alt dette sker med den angrebne parts uvidenhed, og det har skabt vrede blandt de tidligere forskningsrådsmedlemmer, som Ritzau har talt med.
Som professor i kirurgi fra Århus Universitetshospital Søren Laurberg formulerer det:
- Det er for galt, at man håndterer sådanne ting bag om rådet. Jeg er ikke jurist, men set fra min synsvinkel er det ikke i orden, siger det tidligere rådsmedlem.
Selv mener Sander, at han under ingen omstændigheder har holdt dokumentet hemmeligt for forskningsrådet i de knap to år, der er gået.
- Jeg har i hvert fald ikke truffet nogen beslutning om, at de ikke måtte se dokumentet, siger han til Ritzau.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik