02:59

"Skraldet hober sig op i parkerne overalt i hovedstadsområdet, sådan som vi har vist den seneste uge. Københavns Kommune vil nu gå bødevejen for at bekæmpe skraldet og dem, der smider det.Og i Roskilde Kommune går man helt andre veje i kampen mod affaldet"

Foto: TV2/Lorry

Foto: TV 2 Lorry

1 af 3

Forsker om skraldeplage i København: Unge er ligeglade

I den seneste tid har TV 2 Lorry sat fokus på affald der hober sig op i København. Nu pointerer en forsker at det er de unges adfærd der skal ændres.

Københavns Kommune kan ikke følge med, når forårssolen lokker københavnerne ud i parker og åbne pladser.

Efter sig eftelader de enorme mængder af affald som tomme dåser, flasker, engangsgrill og tom emballage.

LÆS OGSÅ:  TV 2-vært om affald: Fy for satan

Men ifølge adfærdsforsker fra Roskilde Universitet Pelle Guldborg Hansen er det ganske enkelt: Kommunen kan ikke følge med, fordi folk simpelthen ikke rydder op efter sig:

- Vi taler om en gruppe af unge med mange penge, der drikker øl og spiser pizza i det offentlige rum, og som er ligeglade. Der er ikke længere en norm om, at man rydder op efter sig, siger han til metroxpress.

Ifølge ham er problemet så massivt, at kommunen er nødt til at indføre sanktioner.

LÆS OGSÅ:  Affaldsindsamling slår alle rekorder

Noget, han normalt ikke er fortaler for. Han foreslår for eksempel, at de svinende københavnere bliver sat til at gøre parken ren.

Københavns Kommune har for nylig også søgt om at kunne få lov at uddele bøder til borgere, der smider affald i gaderne.

På Facebook er mange ude med riven og kalder deres medborgere for 'svin', men andre også efterlyser flere skraldespande.

LÆS OGSÅ:  Talende skraldespand takker for dit affald

Jon Pape, der er serviceområdechef i Teknik- og Miljøforvaltningen, siger, at kommunen har 5.700 skraldespande, så han mener ikke, det er et gennemgående problem.