Forsker: Ny kræftundersøgelse er unik

Kræftens Bekæmpelse fortsætter en af Danmarks største befolkningsundersøgelser, 'Kost, Kræft og Helbred'.

Et unikt indblik i kræftens væsen. Det er målet for Kræftens Bekæmpelse, der nu fortsætter en af Danmarks største befolkningsundersøgelser, 'Kost, Kræft og Helbred'.

Tilbage i 1990'erne fik mere end 50.000 danskere undersøgt deres kostvaner og livstil. Nu inviterer Kræftens Bekæmpelse de oprindelige deltagerers godt 200.000 myndige efterkommere til også at blive undersøgt.

Dermed har man omfattende data på hele 3 generationer: De oprindelige forældre og deres børn og børnebørn.

- Det bliver et helt unikt på verdensplan at have en undersøgelse, hvor man har 3 generationer på den her måde, siger forskningsleder hos Kræftens Bekæmpelse Anne Tjønneland til TV 2 Lorry.

24-årige Amanda Simonsen er blandt de præcis 107.508 inviterede efterkommere, der bor her i Region Hovedstaden.

- Jeg håber, at man kommer nærmere end forklaring på, hvad der spiller ind i forhold til om man får kræft eller ej, siger hun til TV 2 Lorry.

Det er netop formålet med undersøgelsen: At blive klogere op, hvilke faktorer - i forhold til kost og livsstil - der spiller ind på, om man får kræft eller ej.

Undersøgelsen tilbage i 90'erne har affødt ikke mindre end 600 forskellige forskningsprojekter om bl.a. D-vitamin, fuldkorn, plantefibre, hormonterapi, rygning og alkohols betydning for kræft.

- Det, vi så får mulighed for at se på nu, er den risiko, din mor havde. Hvordan nedarves den til de næste generationer? Er de også særlig følsomme, eller har det ikke så stor betydning? Og har du i virkeligheden den samme risiko som alle andre, hvis forældre ikke har haft kræft, siger Anne Tjønneland.

Hun ser et meget stort og vigtigt potentiale i fortsættelsen af befolkningsundersøgelsen.

- Det, vi kan nu, er at vi går ud og siger, at man skal leve sådan og spise sådan generelt til hele befolkningen. Det man kan forestille sig et godt stykke ude i fremtiden, der er, at man får taget en blodprøve, når man bliver født, og så vil man kunne få at vide, hvordan man skal leve for at undgå at blive syg.

Hør mere om den store undersøgelse i Søndagsmasinet på TV 2 Lorry d. 18. oktober klokken 19.30.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik