Forsker: Novo Nordisk skjulte dødsfald

I 1998 blev diabetesmidlet Novo Norm fra Novo Nordisk godkendt til brug, og siden har danskerne indtaget 7,4 millioner doser af pillen.

I dag kan Ekstra Bladet afsløre, at Novo Nordisk har tegnet et glansbillede af pillens effekt, da medicinen kom på markedet.

Ifølge den uafhængig forsker Jeppe Schroll har firmaet i videnskabelige tidsskrifter underdrevet med bivirkningerne og undladt at nævne dødsfald, som skete i forbindelse med firmaets undersøgelser af pillens effekt og sikkerhed.

- Det svarer til, at man læser varedeklarationen på en pakke cornflakes, og så står der ikke noget om, der faktisk var nogen, der døde, da de spiste det her produkt, siger Jeppe Schroll, der er læge og forsker ved det uafhængige forskningscenter, Nordic Cochrane Centret, til Ekstra Bladet.

Novo Nordisk lavede i alt fem forsøg i perioden fra 1994-1996 for at få Novo Norm godkendt. De offentliggjorde imidlertid kun tre af forsøgene i videnskabelige tidsskrifter.

Ved et tilfælde opdagede Jeppe Schroll i 2013 fem interne rapporter, som Ekstra Bladet også er i besiddelse af. Her fandt han flere alvorlige informationer, som ikke var nævnt i de tre artikler, som Novo Nordisk har offentliggjort.

- I de interne rapporter var der beskrevet større hyppighed af bivirkninger og flere dødsfald, som slet ikke fremgik i det, de havde offentliggjort, siger Jeppe Schroll.

Novo Nordisk mener ikke selv, at de har gjort noget galt

- De (Novo Nordisk forskere, red.) har skulle skrive en artikel, og så har de udvalgt de oplysninger, som de synes er vigtige, siger Peter Kristensen, senior vice president og ansvarlig for global development hos Novo Nordisk, og fortsætter:

- Jeg kan godt forstå, hvorfor folk er mistænkelige over ting, der er foregået. For der er ingen tvivl om, at vi har kollegaer i medicinalindustrien, der ikke altid har gjort, som de burde. Men jeg kan ikke forstå, vi skal mistænkeliggøre noget, der skete for 15 år siden, når produktet ikke siden har haft nogen alvorlige bivirkninger.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik