Forsker: Flygtninge har viljen til at arbejde

Løntilskud og indslusningsløn kan lette flygtninges vej til arbejdsmarkedet, siger forskningsdirektør i SFI.

Det er ikke overraskende, at mange af de nytilkomne flygtninge vil tage et arbejde med det samme, hvis de fik tilbudt et.

Men det er alligevel overraskende, at det i en ny undersøgelse ifølge Børsen er næsten 90 procent, som er klar på et job i morgen.

Det siger Torben Tranæs, som er økonomisk vismand og forskningsdirektør hos det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI.

- En stor del af flygtninge forventer at forsørge sig selv, men det er overraskende, at andelen er så høj, siger han til Ritzau.

- Først og fremmest fordi kvinderne traditionelt har en lavere erhvervsdeltagelse. Selv om der lige nu kommer flest mænd til Danmark, er der også en andel af nytilkomne kvinder.

Der er flere måder at lette flygtninges vej ind på arbejdsmarkedet, siger forskningsdirektøren.

- Der er dårlig overensstemmelse mellem løn og de kvalifikationer, som flygtninge har. Det problem kan løses på mange forskellige måder. Det kan være via løntilskud, forskellige former for lærlingeordninger - og det kunne også være indslusningsløn, siger han.

En opdateret analyse fra Cepos viser, at en indslusningsløn på 70 kroner i timen giver en jobeffekt på 10.000 personer.

Og de fleste flygtninge er da også indstillet på at tage et job til en løn, som ligger under den danske minimumløn på 110 kroner, viser en tidligere rundspørge blandt flygtninge foretaget af Børsen.

- De nytilkomne flygtninge kender ikke til forholdene på det danske arbejdsmarked og de danske lønninger. Det er derimod lønninger i resten af verden, hvor 70 kroner er en høj løn. Det er væsentligt over mindstelønnen i USA og langt over mindstelønnen i et land som Tyrkiet, siger Torben Tranæs.

- Så i forhold til de referencer, som de har, er det ikke overraskende, at der er mange, der vil arbejde til den løn, siger han. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik