Forsker fik smart idé: Nu drøner insektmobiler rundt med net

I hele juni måned kører omkring 200 frivillige rundt med specialdesignede net på taget af bilen. De skal indfange insekter.

Det ser lidt spøjst ud. Et stort hvidt net, fastgjort på taget af bilen. 

Men i juni måned har 200 frivillige meldt sig til at montere det specialdesignede net på taget af deres biler og køre udvalgte ruter rundt omkring i landet.

De frivillige skal indfange insekter, som efterfølgende bliver sendt til en gruppe forskere fra Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet.

Forskerne skal undersøge, hvordan det står til med den danske insektbestand.

- Insekter er enormt vigtige for mange andre organismer i naturen, der er fugle, der spiser dem, blomster der bliver bestøvet af dem, og træer og planter som nedbrydes. Og hvis vi kan få et indblik i, hvordan det står til med insekterne i Danmark, så kan vi også sige noget om, hvordan den øvrige natur har det, siger Jonas Colling Larsen, Biolog, Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet.

Nettet er lavet til netop det her projekt. Det er projektlederen Anders P. Tøttrup, lektor, Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet, der fik idéen med at samle ind med de hvide net. Men det krævede en del tilpasninger, før de fungerede optimalt. 

- Sidste år havde vi et pilotprojekt, hvor vi testede metoden. Det er blevet til fem eller seks prototyper på nettet, siger Jonas Colling Larsen.

Ti frivillige testede nettet, der blev udviklet løbende, og i år blev det store hold af frivillige så sendt afsted.

Tirsdag skrev vi om Jesper Johnsens udflugt med det hvide net. Fangsten blev især god på på dag to, hvor der ikke var ret meget vind. 

 

Om projektet

Insektmobilen er et nyt forskningsprojekt ved Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet, som vil undersøge biodiversiteten af flyvende insekter i Danmark.

I sommeren 2018 og 2019 vil mere end 150 frivillige samle flyvende insekter ved hjælp af store specialdesignede insektnet som monteres på taget af biler.

Kilde: Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet

Fakta om indsamlingen

Insekterne indsamles langs forudbestemte ruter i juni måned, som dækker fem forskellige naturtyper og arealanvendelser i Danmark: skov, våd natur, tør natur, by og mark.

Insektmobil-piloterne kører fire ture i alt.

De fire ture er fordelt på to forskellige ruter, som hver skal køres på to forskellige tidspunkter:
Ruterne skal køres mellem klokken 12-15 og klokken 17-20.

Hver rute vil være 10 km. lang, og man skal køre med en maks hastighed på 50 km/t.

Kilde: Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet

Gentages til næste år

Insektmobilerne skal køre rundt i hele juni måned. Når insekterne er fanget, bliver de konserveret i ethanol og sendt til forskerne. 

- Indtil videre har 30 frivillige sendt insekter og net tilbage til os. Vi har 200 ude at køre i juni måned, og vi er heldige, at det har været godt vejr, så der mange der har været ude at køre allerede, siger Jonas Colling Larsen, Biolog, Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet.

Når de modtager insekterne bliver de smidt på køl. Efter sommerferien går de i gang med at undersøge insekterne, og det glæder de sig til, for det er første gang de forsøger sig med insektkortlægning på denne måde. 

- Vi vil lave et kort over forekomsten af flyvende insekter i Danmark, så vi kan undersøge, om der er en sammenhæng mellem det og de kort, der allerede eksisterer med forekomster af fugle og anvendelsen af arealer i Danmark, siger biologen.

For at få noget at sammeligne med, så gentager de en lignende indsamling i juni 2019.

 

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik