Forsker får milliondonation til at forhindre dårligt syn hos ældre

En bevilling på 12,5 millioner er netop sendt afsted til forskningsprojekt, der nu vil forsøge at forhindre dårligt syn og øjenforkalkning hos ældre.

Øjensygdommen AMD - også kaldt øjenforkalkning eller alderspletter på nethinden - er en af de hyppigste årsager til dårligt syn hos ældre. Foto: Nikolai Linares - Ritzau Scanpix

AMD - også kaldet øjenforkalkning eller alderspletter på nethinden - er en folkesygdom, der rammer op til 40 procent af danskere over 70 år, og er dermed den hyppigste årsag til synsnedsættelse hos ældre mennesker. 

En af dem, der til dagligt døjer med synet, er 72-årige Finn Lærkenfeld Jensen, der i dag har så nedsat syn, at kan konstant ser i tåger. 

- Jeg har svært ved at drysse salt på maden - der kommer enten for meget, eller for lidt, forklarer han. 

Jeg har svært ved at drysse salt på maden - der kommer enten for meget, eller for lidt.

Finn Lærkenfeld Jensen, Øjenpatient

I løbet af de sidste fire år er synet langsomt blevet værre. Og den sidste melding fra øjenlægen var, at Finn Lærkenfeld Jensen muligvis havde fået grå stær. 

- Jeg er billedkunster, og nu kan jeg ikke tegne længere. Jeg kan ikke læse aviser og tekster, så det er altså noget værre shit. Simpelthen. 

Læs også Milliondonation giver mulighed for at undersøge knogleskørhed på Sjællands Universitetshospital

Skal undersøge hvorvidt øjenforkalkning opstår i blodet

Som det er nu, er øjenforkalkninger ikke noget, der kan behandles.

Men på Øjenafdelingen på Sjællands Universitetshospital i Roskilde, er der en række læger, der muligvis har fundet nøglen til at stoppe udviklingen i øjensygdommen. 

Derfor har professor og forskningsleder Torben Lykke Sørensen sammen med sine kolleger, netop modtaget en bevilling på 12,5 millioner kroner fra Velux-Fonden. 

Det vil kunne give en hel anden tilgang til behandlingen, hvor vi jo i dag primært behandler med noget til øjet. 

Torben Lykke Sørensen, Professor og forskningsleder, Sjællands Universitetshospital

Milliondonationen skal gå til forskning i, at man i langt højere grad ser på øjenforkalkning som en sygdom, der opstår på grund af forandringer i blodet - og altså ikke på grund af forandringer i øjet. 

- Det vil kunne give en hel anden tilgang til behandlingen, hvor vi jo i dag primært behandler med noget til øjet. 

01:26 Luk video

Sammen med sine kolleger, vil Torben Lykke Sørensen, som det første led i forskningen, undersøge, hvordan immunforsvaret er hos patienter med øjenforkalkninger.

Og ved at ændre tilgang til sygdommen, håber lægerne at blive klogere på, hvordan den kan behandles. 

- Om vi ligefrem kan forhindre den, det vil tiden jo vise. Men vi håber at kunne behandle tidligere stadier, så det ikke udvikler sig til de sen-stadier, som er der, hvor patienterne oplever at synet bliver rigtig dårligt, fortæller forskningslederen til TV 2 Lorry. 

Læs også Rigshospitalet modtager milliondonation fra forretningsmand

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik