Forsikringsselskab slår alarm: For mange ulykker med løbehjul

Tryg advarer om risiko for fatale ulykker på de stadigt mere populære løbehjul

De er både elsket og hadet - og de deler befolkningen, der hvor de er: De elektriske løbehjul. For mens et stort antal borgere suser begejstret rundt på de små udlejningskøretøjer, så er der andre medtrafikanter og beboere, der bander dem langt væk.  Nu viser det sig, at antallet af ulykker er voldsomt stigende. Derfor råber forsikringsselskabet Tryg nu vagt i gevær:  De elektriske løbehjul skal evalueres - og det skal ske hurtigere end planlagt. Transportministeren er ikke afvisende.

Frygter dødsulykker

- I første halvår 2019 modtog vi rundt regnet 50 anmeldelser på ulykkesforsikringen, og det tal er steget hen over sommeren, hvor anmeldelserne er blevet langt hyppigere. P.t. har vi omkring tre henvendelser om ugen, hvor el-løbehjul er involveret. Blandt dem er også sager med personskade af mere alvorlig karakter, og vi frygter, at der vil ske ulykker med fatal udgang, hvis der ikke handles nu," lyder det i en pressemeddelelse fra trygs skadechef, Charlotte Dietzer.

quote Vi frygter, at der vil ske ulykker med fatal udgang

Skadechef Charlotte Dietzer, Tryg

Hun opfordrer til en fremrykning af evalueringen af forsøgsordningen, som efter planen først skal finde sted i 2020.

Løbehjulene blev først introduceret i København, men har siden bredt sig til andre danske byer. De får kritik for at være for hurtige og for at mange kører på dem i beruset tilstand. I København er edet også et helt almindeligt syn at se løbehjul med to passagerer på.

Løbehjulene kører foreløbig på en dispensation, der giver dem adgang til cykelstier i hele landet. Og transportminister Benny Engelbrect har tidligere afvist at ændre på forsøgsordningen.

- Et bredt flertal i Folketinget har bakket op om at sætte forsøgsordninger med små motoriserede køretøjer i gang. Forsøgsordningerne skal evalueres efter et år, og det arbejde forventes færdigt i januar 2020. Jeg afventer derfor resultaterne af de igangværende evalueringer, skrev Benny Engelbrecht til TV 2 i juli måned. 

Minister indkalder til møde

Og meget tyder på, at transportminister Benny Engelbrecht nu overvejer, om der skal ske noget før. I en mail til TV 2 Lorry, skriver han nemlig:

 - Der er ingen tvivl om, at vi i Folketinget skal have en drøftelse om den nuværende elløbehjulsordning. Debatten raser, og der er mange holdninger til løbehjulene. Derfor har jeg inviteret Folketingets transportordførere til et møde om elløbehjul i næste uge, og derfor er der igangsat en evaluering af ordningen, som forventes at være færdig i januar 2020.

Benny Engelbrecht skriver dog videre, at det er vigtigt at få Trygs input med. Om man kan rykke evalueringen frem tør han ikke garantere, men siger, at han vil undersøge det og drøfte det med partierne bag ordningen.

Se indslag om løbehjulene her.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik