Forsikringsselskab advarer: Landmænd risikerer storbrande i tørken

Landmændene høster i disse dage, men nu advarer Alm. Brand om den brandfarlige cocktail af maskiner og halm, som lurer i laden.

Afbrændingsforbuddet hærger overalt i Danmark.

Det tørre og varme vejr betyder også, at landmændene har påbegyndt høsten langt tidligere end forventet.

Og ikke nok med at de svigtende nedbørsmængder giver et dårligere høstresultat, da kornet ikke har fået nok næring til for alvor at vokse sig stort, tørken giver også ekstra udfordringer for landmændene, der skal være særligt opmærksomme på brandfare. 

Det gælder særligt for traktorer og mejetærskere, der bliver efterladt i halmlader - og det kan udgøre en brandfarlig cocktail, advarer forsikringsselskabet Alm. Brand.

- Vi ser hvert år, at der opstår endda meget voldsomme brande, fordi en ophedet traktor eller mejetærsker kommer for tæt på halmen i laden. Men i år er risikoen særlig stor, fordi det er ekstremt tørt over hele landet, siger Jesper Clausen, der er markedschef i Alm. Brand, i en pressemeddelelse.

Omfattende skader i millionklassen

Halmbrande er ofte både hidsige og bliver hurtigt store, og skaderne på bygninger og udstyr er typisk meget omfattende.

Ifølge Alm. Brand ligger skadessummen ofte mellem 1,5 millioner kroner og seks millioner kroner. Omfanget er oftest værst der, hvor landbrugsbygninger ligger tæt op ad eller i forlængelse af andre bygninger. 

- Dertil kommer, at konsekvenserne for den enkelte landmand er store. Dels er der selve skaden, men der kan også være tale om et betydeligt driftstab og så selvfølgelig en del ekstra arbejde som følge af branden, siger Jesper Clausen.

Vejrudsigten gør brandrisikoen endnu større

Mens landmændene oftest glæder sig over tørt vejr, særligt under høsten, så er det ikke kun godt, at det tørre vejr fortsætter de næste uger.

Ifølge Alm. Brand giver vejrudsigten nemlig også anledning til, at risikoen for brand bliver endnu større.

- Det betyder, at man virkelig skal tænke sig om, inden man placerer en varm maskine nær det knastørre halm. Der skal bare en lille gnist til at lave rav i den og skabe en brand, der hurtigt kan komme ud af kontrol. Vi opfordrer derfor til, at man parkerer sin traktor og mejetærsker langt fra halmopbevaringen og slet ikke placerer maskinerne under samme tag som halmen, siger markedschefen. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik