Foto: TV 2 Lorry (arkivfoto)

Formodede IS-rekrutter skal blive i isolation

Fem mænd, som påstås at have ladet sig hverve af Islamisk Stat, har fået forlænget deres varetægtsfængsling.

Fem mænd i 20'erne, som mistænkes for at have ladet sig hverve af den militante gruppe Islamisk Stat, skal forblive bag tremmer.

Det besluttede en dommer ved Retten på Frederiksberg tirsdag efter et knap fire timer langt retsmøde for lukkede døre. Som hidtil skal fængslingen foregå i isolation.

Isolationsfængslingen blev forlænget af 'hensyn til sagens alvorlige karakter', og fordi det er 'afgørende, at de sigtede ikke kommunikerer med andre', lød det fra dommeren.

De formodede syrienkrigere skal nu sidde i isolation indtil 30. maj, hvor retten igen skal tage stilling til fængslingen af de fem mænd.

Ved dagens retsmøde var adskillige tilhørere mødt. I forbindelse med fremstillingen af den tredje sigtede tog de plads i retslokalet.

Tilhørerne ville dog ikke rejse sig for retten ved dommerens ankomst, og derfor blev de bedt om at forlade retslokalet. Det samme skete ved de to følgende fremstillinger.

Ud over at forlænge fængslingerne bestemte dommeren, at politiet må gennemgå ejendele, som tilhører to af de sigtede, heriblandt en telefon.

 Eftersom dørene ved tirsdagens retsmøde var lukket, er det endnu småt med oplysninger om baggrunden for sigtelserne mod de fem mænd.

Man ved dog, at fire af de fem formentlig blev anholdt i Ishøj, Glostrup og Tingbjerg efter en politiaktion 7. april, og at politiet påstår, at mændene har ladet sig hverve af IS.

I sidste uge lød en vurdering fra Center for Terroranalyse hos Politiets Efterretningstjeneste, PET, at Mindst 135 personer siden sommeren 2012 er rejst til Irak og Syrien for at kæmpe i konflikten.

For alle tirsdagens fem sigtede gælder det, at politiet hævder, at de hver mindst én gang er rejst til Syrien, og at de der har ladet sig hverve af Islamisk Stat.

Det er bemærkelsesværdigt, at PET og Københavns Politi sætter præcise datoer på den påståede tilslutning til Islamisk Stat i 2013 - på nær den femte mand.

Datoerne er 16. juni, 1. juli, 9. september og 11. november.

Dette underbygger forlydender i om, at politiets materiale kan bestå af oplysninger fra et stort læk af interne Islamisk Stat-dokumenter til britisk presse.