Forening samler Roskilde-rester: Agurker nok til 22 Eiffeltårne

02:02

Madboderne producerer under festivalen 1200 tons mad, men der er også mange råvarer, der ikke bliver brugt. Her kommer Det Runde Bord ind i billedet.

Det Runde Bord fordeler den mad, der ikke er blevet tilberedt og solgt på festivalen.

Der er ikke tid til tømmermænd for de over 100 frivillige i foreningen Det Runde Bord.

Så snart Roskilde Festival lukkede ned søndag gik de nemlig i gang med at indsamle alle de råvarer, som de mange madboder på festivalen ikke har fået brugt. Madresterne bliver kørt til Slagteriskolen i Roskilde. Og det er ikke små mængder mad, der bliver kasseret. Sidste år samlede foreningen 35 tons.

- Det er rigtig meget mad. Det er 100.000 måltider. Vi kunne næsten lave et måltid mad til hver eneste deltager, siger foreningens direktør, Peter Haugelund, til TV 2 Lorry.

Læs også Status på festival: Færre tyverier men flere stoffer og voldtægter

Meget ryger direkte videre

Den kasserede mad bliver kvit og frit sendt videre til omkring 80 asylcentre, herberger og krisecentre.

- Nogen af ingredienserne køres direkte ud til herbergerne, siger Peter Haugelund, der står med en kasse tomater.

- Sidste år var der så mange agurker tilbage, at de kunne række 22 gange op og ned af Eiffeltårnet, fortsætter han.

Det ikoniske tårn på Champ de Mars i Paris er 300 meter højt, så agurkerne ville strække sig over adskillige kilometer. 

Læs også Roskildes musikchef: Vi havde masser af rørende koncerter

Der vil altid være rester

Den del af maden, der ikke kan køles og sendes videre som den er, tilbereder foreningen selv i slagteriskolens køkken.

Og selv om det er hårdt arbejde at håndtere de mange tons mad, ser Peter Haugelund fremad. For ud af de 1.200 tons mad, der produceres i madboderne på Roskilde Festival hvert år, vil der altid være noget tilbage.

- Jeg glæder mig til de næste mange år, hvor vi skal gøre det her. Man kan nemlig ikke 100 procent forhindre madspild, siger han. 

Læs også Fem mænd fængslet: Stjal 34 mobiler på Roskilde Festival

Om Det Runde Bord

Det er en 100% non-profit ngo, der baserer sig på frivillig arbejdskraft.

Stiftet i 2014 i forbindelse med Roskilde Festival som fokusprojekt mod madspild.Har 120 aktive frivillige lige fra socialarbejdere, sygeplejersker og chauffører til erhvervsfolk og Michelin-kokke.

Vinder af Yourope & Go Groups ”Green Operations” pris i 2014. Vinder af Roskilde Festivals Miljøpris i 2015.

Siden 2014 har Det Runde Bord omdannet 600 tons overskudsmad svarende 1,5 mio måltider og dermed sparet 1360 tons CO2-udledning.