Forening om aflyste operationer: "De lever i et smertehelvede"

Det vækker harme hos Nyreforeningen, at 26 patienter har fået aflyst deres indgreb mod nyresten.

Der skal spares 25 millioner kroner på Sjællands Universitetshospital inden årsskiftet for at få budgettet til at balancere. Der er nemlig brugt for mange penge i løbet af året, og det rammer nu 26 patienter med nyresten.

For halvanden million af besparelserne skal findes hos urologisk afdeling i Roskilde og Næstved, og dermed er der resten af året ikke råd til at leje den maskine, der skal fjerne nyresten. Så patienternes planlagte indgreb er aflyst.

quote Jeg synes ikke, det er et sted at spare, for det her handler om ubærlig smerte. Det kan ikke understreges nok.

Malene Madsen, næstformand i Nyreforeningen

- Det er et stort problem og meget trist. Det er helt forfærdeligt for de patienter, der lever i et smertehelvede. Man skal tænke på, det er nonstop, og flere af dem er medicineret med meget kraftig medicin, siger Nyreforeningens næstformand Malene Madsen til TV 2 Lorry.

Men på trods af smerterne er nyresten jo ikke en livstruende sygdom. Så når man nu skal prioritere, kan det så ikke være et fornuftigt område at gøre det?

- Jeg synes ikke, det er et sted at spare, for det her handler om ubærlig smerte. Det kan ikke understreges nok. Så det har selvfølgelig også betydning for patienternes arbejde og familie ikke mindst, lyder det fra Malene Madsen.

Hospitalsdirektør uenig med afdeling

En af patienterne der har fået aflyst sin behandling af den smertefulde lidelse er Poul Erik Nilsson, der havde tid til en ultralydsscanning den 21. september. Men bare seks dage før sendte Region Sjælland en aflysning med beskeden om, at indgrebet først kunne foretages i det nye år.

Selvom det frie sygehusvalg giver de aflyste nyrestenspatienter ret til at blive behandlet på et andet sygehus inden for 30 dage, fremgik det ikke sammen med aflysningen fra Sjællands Universitetshospital. En procedure der bør strammes op, mener Nyreforeningen.

- Det er ikke godt nok, fordi det er en helt særegen situation, at man må udsætte behandlingen i så mange måneder, siger næstformand Malene Madsen til TV 2 Lorry.

- Derfor burde de ikke have brugt et standardbrev men have skrevet helt præcist til patienterne, hvad de skulle foretage sig. Og så havde det jo været smart, hvis de allerede havde lavet nogle aftaler med andre hospitaler, så man havde hjulpet patienterne bedre.

"Urologisk Afdeling er en undtagelse"

Da det siden gik op for Poul Erik Nilsson, at der fandtes behandlingsgaranti, havde han allerede selv lavet en aftale om at få foretaget indgrebet på et privathospital i Hellerup, da smerterne var for store til at vente på behandling i marts 2018, hvor han kunne få tid på Sjællands Universitetshospital.

quote Jeg må sige, at det der er sket på urologisk afdeling er en undtagelse.

Henrik Villadsen, direktør på Sjællands Universitetshospital

Hospitalsdirektøren erkender, at den pågældende afdelings aflysninger af nyrestenspatienterne ikke har været den rigtige måde at finde besparelserne på.

- Jeg synes ikke, aflysninger er en udvej for at opnå besparelser. Der er mange andre muligheder. Men jeg må sige, at det der er sket på urologisk afdeling er en undtagelse, og hospitalets øvrige afdelinger har også fået at vide, at det ikke er en fremgangsmåde, som vi bruger på hospitalet, siger Henrik Villadsen, direktør på Sjællands Universitetshospital, til TV 2 Lorry.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik