Forberedt på skybrud? Sådan beskytter du hus og kælder

DMI har varslet skybrud fra onsdag aften i dele af vores sendeområde. Her kan du finde råd til, hvordan du beskytter dit hus og kælder mod vand.

Regnvejret forventes at tage til i løbet af de kommende timer. DMI har varslet skybrud fra onsdag aften, og nogle steder i Hovedstadsområdet forventes der op 40 milimeters nedbør i løbet af aftenen og natten.

Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, HOFOR, opfordrer borgere til at færdes med forsigtighed i gaderne samt sikre deres værdier i kældre og andre udsatte steder. På gaden er det især løse kloakdæksler, varm damp og forurenet spildevand, som man skal passe på.

Det skal du passe på i gaderne

De fleste kloakdæksler i Hovedstadsområdet er udstyret med selvlukkende hængsler, men det gælder ikke alle. Derfor er der en risiko for, at nogle bliver presset af. Hullerne i dækslerne kan være svære at se, hvis gader og veje er oversvømmet, så det gælder om at holde et vågent øje.

Både veje, gadekældre, havne og bynære strande risikerer i forbindelse med skybrud at blive forurenet med kloakvand. Derfor opfordrer HOFOR til, at man undgår hudkontakt med vandet og ikke bader i havnebade eller bynære strande, før det grønne flag bliver hejst igen.

I Indre By i København kan et skybrud give varm damp i gaderne. Det sker, når byens underjordiske varmekamre fyldes med vand, som begynder at koge. Derfor skal du ifølge HOFOR altid gå udenom dampen, som i allerværste fald kan give dig forbrændinger på benene.

Sådan sikrer du hus og kælder

1. LUK VINDUER OG DØRE
Vand kan komme ind af både tagvinduer, vinduer i facaden og især vinduer og døre i kælderen. Så sørg for at hold alle døe og vinduer lukket.

2. LUK VENTILATIONSHULLER I YDERVÆGGENE
Har du huller i ydervæggen, som er placeret tæt på terræn, så bør du lukke dem. Fx med en krydsfinerplade.

3. TJEK AFLØB OG TAGRENDER
Undersøg om dine tagrender er fri for blade og andre ting, der kan hindre vandet i at løbe frit.

4. SIKKER OPBEVARING I KÆLDEREN
Beskidt kloakvand kan trænge ind i din kælder, så dine ting skal helst stå på stålreoler, som kan desinficeres.

5. TJEK TERRÆNET VED DIT HUS
Falder terrænet ind mod dit hus, kan du grave mindre kanaler i terrænet og lede vandet væk fra huset.

6. BRUG SANDSÆKKE
Du kan selv stoppe en del vand i at trænge ind i boligen ved at lægge sandsække eller plastiksække med jord på utætte steder.

7. BEGRÆNS OPSTIGENDE KLOAKVAND
Du kan få monteret såkaldte 'højvandsslukke' eller sløje gulvafløb i kælderen.

Kilde: HOFOR.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik