Forældre opfordres til at droppe hvidvin til skolefesten

Et køligt glas hvidvin eller en håndbajer hører ikke hjemme ved forældrearrangementer i børnehaven, i skolen eller på fritidshjemmet.

Derfor bør forældrebestyrelserne diskutere den udskænkning, som ofte finder sted.

Det mener sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune Ninna Thomsen (SF), skriver Kristeligt Dagblad. Og i blandt andet Faxe og på Bornholm er kommunerne gået et skridt videre og har besluttet, at der slet ikke serveres alkohol til sammenkomster i skoler, børnehaver og på fritidshjem, hvis der er børn under 18 år med.

Forslaget fra borgmester Ninna Thomsen kommer i forbindelse med de aktuelle forhandlinger om kommunens budgetplanlægning for 2014.

Borgmesteren foreslår, at der afsættes godt 10 millioner kroner årligt til initiativer, der skal styrke forebyggelsen af alkoholmisbrug og hjælpe de 15.000 københavnske børn og unge under 25 år, der vokser op i familier med alkoholproblemer.

I forbindelse med forslaget vil borgmesteren opfordre forældrebestyrelser til at drøfte, om der skal sættes alkohol på bordet til forældremøder, sommerfester og juleafslutninger.

"Jeg synes, det vil være et fint signal, at der ikke er alkohol indblandet, når børn og forældre mødes til den slags sammenkomster. Mit indtryk er, at de fleste forældrearrangementer foregår uden alkohol, men at der stadig er nogle 'øer' tilbage, hvor der drikkes øl og vin," siger Ninna Thomsen.

Borgmesteren er dog ikke fortaler for et egentligt forbud mod at udskænke alkohol til forældrearrangementerne, for hun mener, at det er vigtigt med lokalt ejerskab til den beslutning.

I Faxe Kommune har kommunalbestyrelsen taget større ejerskab over borgernes alkoholindtag, for i februar vedtog kommunalbestyrelsen centrale retningslinjer om, at der ikke serveres alkohol til forældrearrangementer på skoler og i daginstitutioner, hvis børn under 18 år er til stede.

"Politikerne har valgt ikke at lægge spørgsmålet ud til den enkelte institution, for på den måde kommer vi udenom den lokale diskussion. Mange forældre kender jo slet ikke kender til alkoholproblemernes omfang.

Når vi ved, at 122.000 danske børn vokser op i familier med

alkoholproblemer, så kan vi regne ud, at 800 børn er ramt af problemet i Faxe Kommune," siger Karina Nørby, alkoholkoordinator i Faxe Kommune

Retningslinjerne er generelt blevet positivt modtaget - særligt af institutions- og skolepersonale - som er glade for, at de og forældrene ikke skal tage diskussionen, fortæller Karina Nørby.

Og erfaringerne fra Faxe bør føre til egentlige retningslinjer i hovedstaden, mener Nina Reffstrup, talskvinde for Københavns Forældre

Organisation, KFO, der er talerør for forældrebestyrelser i daginstitutionerne.

"Vi kunne tænke os retningslinjer fra kommunen, for vi har altid undret os over, at forældre må drikke til arrangementer, hvor der er børn til stede. Er der blot ét barn i institutionen, hvis forældre har svært ved at styre alkohol, så er det ikke en god fest for det barn, hvis der serveres alkohol," siger Nina Reffstrup.

Fra sundhedsborgmester-kontoret i Københavns Kommune vil Ninna Thomsen dog ikke diktere alkoholpolitiske retningslinjer, og heller ikke BUPL Hovedstaden ønsker at agere alkohol-overdommer.

"Det er rigtig vigtigt, at forældrebestyrelserne forholder sig til emnet, men vi skal ikke gøre det til et problem de steder, hvor det ikke er det," siger Henriette Brockdorff, formand for BUPL Hovedstaden.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik